Nieuws
15 januari 2013 - Ron Smeets

KPN 4G in februari beschikbaar; Landelijke dekking eind 2014

Vanmiddag organiseerde KPN een persmeeting voor de lancering van haar 4G netwerk. De middag begon met een zeer enthousiast verhaaltje van Ben van den Burg; de schaatser die, zoals hij het zelf zegt, vroeger net zo populair was als Sven Kramer maar nooit won. Hij stipte enkele voordelen aan van 4G in vergelijking tot 3G. Het moge duidelijk zijn dat de meeste daarvan puur met de snelheidswinst te maken hebben.

Interessanter was zijn opmerking over het netwerk. Bij alle soorten dienstverlening waarvoor een infrastructuur nodig is is het van wezenlijk belang dat het netwerk er ligt voordat de handel los kan gaan. Met andere woorden; zonder rails geen trein, zonder ijs geen schaatsers en zonder goed netwerk ook geen goede 4G beleving. Een uitfaging voor KPN. De provider maakte vanmiddag bekend hoe de 4G uitrol en -dekking in Nederland de komende maanden vorm zal krijgen.

De eerste KPN 4G netwerken zijn al actief. Vanaf februari kunnen de eerste klanten (abonnees) aangesloten worden. Dan zal de 4G dekking alleen nog in Amsterdam en omstreken gerealiseerd zijn. Het is de bedoeling dat heel Nederland in de tweede helft van 2014 voorzien zal zijn van 4G dekking. Ook de dorpen buiten de stedelijke gebieden dus.

KPN heeft 4G frequenties in zowel de 800, 1800 als 2600MHz band gekocht. De 800MHz band is vooral geschikt om een goed bereik binnenshuis te garanderen. De komende 18 maanden gaat KPN haar volledige netwerk moderniseren zodat een landelijke 2G, 3G en 4G dekking gerealiseerd wordt. Zowel buiten- als binnenshuis dus. De komende periode gaan dagelijks 250 medewerkers in Nederland aan de slag om op 4.000 en 11.000 antennes aan te passen voor 4G. Het streven is om 60 locaties per week aan te passen. Een forse investering waarover KPN natuurlijk geen details los laat.

De abonnementen die KPN presenteerde waren niet echt spraakmakend. Wil je een 4G abonnement, dan kun je kiezen tussen twee opties. Een bundel met 2.5GB datategoed en maximaal 25Mbit/s download snelheid kost 25 Euro per maand. Wil je nog sneller, en meer data, dan moet je 35 Euro per maand ophoesten voor 5GB datategoed en een maximale (download) bandbreedte van 50Mbit/s. Overigens zegt KPN er nu al bij dat de gemiddelde maximale snelheid, afhankelijk van de lokatie waarop de klant zich bevind, rond de 20MBit zal komen te liggen. De genoemde maximale snelheden in de abonnementen zijn dus theoretisch, of technisch maximaal.

Van de uitrol en de dekking gaf KPN de volgende visuele weergave. Begonnen wordt dus in Amsterdam e.o. Medio dit jaar zal de regio Den Haag-Rotterdam-Utrecht volgen. Daarna (Q1 2014) volgt midden Nederland (Utrecht - Brabant). Q2 2014 zijn Zeeland en het Oosten aan de beurt. Limburg en de Noordelijke provincies volgen in Q3 van 2014. Hieronder enkele kaartjes zoals KPN die voorschotelde aan de pers:

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.