Nieuws
07 februari 2013 - Ron Smeets

KPN 4G in Amsterdam; 3 tot 6 keer sneller dan 3G

Sinds 4 februari is het eerste 4G netwerk van Nederland officieel actief. KPN kondigde haar voorspoedige plannen voor de uitrol van 4G enkele weken geleden al aan. Na de zomer van 2014 zal heel Nederland kunnen profiteren van 4G dekking.

Vooralsnog is het echter alleen nog in Amsterdam, en omstreken, beschikbaar. Ik heb gisteren wat testjes gedaan in onze hoofdstad en kwam tot de ontdekking dat KPN haar belofte van 'tien keer sneller mobiel internetten dan 3G' nog niet helemaal nakomt. Natuurlijk zijn het altijd momentopnames maar gemiddeld kwam ik uit op een snelheidswinst van een factor drie tot acht, vergeleken met het 'oude' 3G netwerk.

Ik be niet door de hele Amsterdamse regio gaan rijden. Het is dus geen doorgewinterde of bijzonder uitgebreide test. Op twee lokaties (binnen en buiten) heb ik diverse speedtests uitgevoerd. Daarvoor gebruikte ik mijn Lumia 920 met een 3G abonnement en een KPN 4G abonnement met een Lumia 820. Beide toestellen hebben, qua netwerk support, identieke specs.

Gemiddeld haalde ik bij het toestel met de 3G verbinding download snelheden tussen de 3 en 8 Mbit/s. Dat variëerde nogal dus. De belasting van het netwerk op de verschillende momenten van de testjes zal daarbij natuurlijk een factor geweest zijn. De uitkomsten van de 4G dowload tests schommelden ook wel iets maar lagen gemiddeld tussen de 21 en 25 Mbit/s. Het verschil tussen de laagste 3G meting en de hoogste 4G test bedroeg dus een factor acht. In de praktijk, bij test die gelijktijdig uitgevoerd werden dus, kwam ik gemiddeld echter op een snelheidswinst van maximaal een factor zes uit (zie de test in de video hieronder; 3.5 vs 21 Mbit/s).

Bij de upload snelheden waren de verschillen nauwelijks merkbaar. Sterker nog, in drie van de tien testjes bleek de 3G verbinding een hogere upload snelheid te hebben dan het 4G netwerk. In de andere gevallen lagen de upload snelheden nagenoeg gelijk aan elkaar, zo tussen de 0.7 en 2.5 Mbit/s.

Zoals gezegd was dit geen bijzonder uitgebreide test (op meerdere locaties en verschillende tijdstippen), maar het geeft jullie hopelijk een beetje een indicatie van wat je op dit moment kunt verwachten van een KPN 4G abonnement. Hieronder staat nog een korte video van een van de uitgevoerde tests. Enjoy!

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.