Tablets
18 maart 2012 - Ron Smeets

Kostprijs nieuwe iPad ligt tussen de 316 en 408 dollar

Apple is de meest winstgevende mobiele (gadget) fabrikant ter wereld. Vorige week steeg, vlak voor de winkelrelease van de nieuwe iPad, het aandeel Apple heel even naar 600 dollar.

IHS iSuppli heeft berekend wat de kostprijs van de nieuwe iPad is. Daaruit blijkt dat de fabrikant, op dit moment, iets minder winst maakt op de 'New iPad' dan bij de vorige versie, de iPad 2, het geval is.

De New iPad kost, om te maken (daarbij worden de ontwikkel, R&D, en marketing kosten niet meegeteld. Er is puur gekeken naar de kosten van de onderdelen. Die variëren bij de New iPad tussen de 316 en 408 dollar. Vergeleken met het 16GB model van de iPad 2 een stijging van zo'n 70 dollar. Dat zijn wel de kosten voor de iPad 2 op dit moment. Toen de vorige iPad gelanceerd werd lagen de kosten daarvoor beduidend hoger dan nu, zo'n 335 dollar voor de 32GB versie met WiFi en 3G. De New iPad kost, in diezelfde uitvoering, 375 dollar om te maken.

Het moge duidelijk zijn dat het scherm, de processor en de 4G chip de 'grote' kostenposten van de New iPad zijn. Het Retina scherm kost 87 dollar (was 57 dollar voor de oude variant), de processor is met 23 dollar zo'n 6% duurder geworden en de meerprijs voor de 4G chip bedraagt bijna 17 dollar.Hieronder staat een overzicht van de kostprijzen van de nieuwe iPad (en twee 'oude' modellen ter vergelijk).

Via: iSuppli

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.