Nieuws
01 februari 2018 - Ron Smeets

Kosten voor smartphone met abonnement rijzen nog niet de pan uit In Duitsland zijn ze stik jaloers op onze tarieven en ook de Belgen zijn duurder uit

Het is alweer een tijd geleden dat ik gekeken heb naar de kosten van mobiele abonnementen en smartphones, al dan niet in combinatie of sim-only variant, in Nederland vergeleken met onze directe buurlanden. In 2011 lagen de kosten voor een abonnement met toestel nog bijna de helft lager als in de ons omringende landen. Tussen 2014 en 2016, met de komst van 4G, was de trend toch vooral dat abonnementen met toestellen steeds duurder werden. Daardoor stegen de totale kosten voor een high-end toestel met een 2-jarig abonnement van rond de 700 tot 900 euro naar 1000 tot 1300 euro. Dat was toen, ook na de ‘4G’ prijsstijgingen, nog altijd lager dan in de ons omringende landen, maar het scheelde niet veel meer. Toestellen zijn intussen weer een stuk duurder geworden en dat heeft ook gevolgen voor de totale kosten over twee jaar berekend. De iPhone X spant de kroon, maar meer en meer consumenten zien in dat een toestel van 400 euro bijna net zo goed is en de helft, tot wel twee derde, goedkoper is dan de duurste modellen van Apple en Samsung.

Tele2 en T-Mobile schudden de markt in 2017 weer wakker
Sinds Tele2 en T-Mobile eind 2016 de markt zijn gaan opschudden met onbeperkte abonnementen voor 25 tot 35 euro per maand lijkt het er op dat de totale kosten voor een abonnement met toestel bij ons in Nederland weer goedkoper aan het worden zijn. En de invoering van de BKR registratie voor toestelleningen (verwerkt in een abonnement) die de 250 euro ontstijgen hebben de gemiddelde ‘Ollander’ nog prijsbewuster gemaakt. Hoog tijd voor een nieuw vergelijkend warenonderzoek. Als uitgangspunt heb ik eerst de iPhone X genomen. Het duurste toestel op de markt dat zowel bij ons als in België en Duitsland te koop is. Daarna heb ik ook nog een toestel genomen dat rond de 400 euro kost. Die is helaas niet overal gelijk omdat er niet één toestel te vinden was dat bij ALLE providers in Nederland, Belgie en Duitsland aangeboden werd. Lees en huiver. Kleine spoileralert: wij hebben nog steeds helemaal niets te klagen!

Een iPhone X van 64GB en een abonnement met minimaal 10GB data
Zoals ik ook bij de vorige vergelijkingen gedaan heb kijk ik ook nu weer naar de standaard abonnementen, eventueel met lopende kortingen, van de grote providers en niet naar speciale aanbiedingen bij MVNO’s of telefoonwinkels. Anders wordt het vergelijken, wat tussen deze drie landen al lastig genoeg is, helemaal ondoenlijk. Ik heb per provider de kosten voor het toestel, 2-jarige abonnement en eenmalige uitgaven bij elkaar opgeteld en afgerond op hele bedragen. Het bedrag dat daar uit komt is dus wat je als klant in twee jaar tijd uitgegeven hebt. Eventuele buiten-de-bundel kosten niet meegerekend natuurlijk.

Nederland
KPN: iPhone X 64GB met 20GB abonnement: € 1.663,- (€ 1.878,- bij 50GB)
T-Mobile: iPhone X 64GB met 10GB abonnement: € 1.807,-  (€1.927,- bij onbeperkt)
Vodafone: iPhone X 64GB met 20GB abonnement: € 1.593,-  (€ 1.737,- bij 40GB)
Tele2: iPhone X 64GB met 10GB abonnement: € 1.498,- (€ 1.642,- bij onbeperkt data)

Zoals je ziet is Tele2 gemiddeld het goedkoopst, zeker als je genoeg hebt aan 10GB data per maand. T-Mobile is opvallend genoeg het duurst. Nu is het te hopen dat Tele2 straks niet die tarieven gaat overnemen als de beide providers een geworden zijn. Maar goed, een iPhone X bij een abonnement kost je dus tussen de 1500 en 1900 euro per twee jaar in Nederland. Hoe verhouden die kosten zich tot, bijvoorbeeld, Duitsland. Welnu, lees en huiver!

Duitsland
Vodafone: iPhone X 64GB met 14GB abonnement: € 2.270,- (€ 2.678,- bij 28GB)
T-Mobile: iPhone X 64GB met 10GB abonnement: € 2.792,- (€ 5.240,- bij onbeperkt*)
O2: iPhone X 64GB met 10GB abonnement: € 2.021,- (€ 2.191 bij 20GB)
* T-Mobile biedt dit abonnement aan met een contract dat na 1 jaar afloopt en verlengd wordt inclusief een nieuw toestel, maar daar betaal je dan dus ook fors voor. 199,95 per maand voor het onbeperkt abonnement alleen al. In deze vergelijking gaat dit abonnement dus een beetje scheef.

Laat ik het betreffende unlimited abonnement van T-Mobile in Duitsland even buiten beschouwing dan kost een iPhone X abonnement daar dus tussen de 2000 en 2800 euro voor twee jaar. Opvallend is wel dat ook in Duitsland T-Mobile gemiddeld duurder is dan de concurrentie, net als bij ons. Ga je voor de goedkoopste optie dan ben je in Nederland minimaal 500 euro goedkoper uit dan bij onze Oosterburen. En dat verschil kan oplopen tot 900 euro voor de duurdere abonnementen. Daarbij moet ook nog gemeld worden dat de databundels in Duitsland gemiddeld ook kleiner zijn. Bundels van 40 of 50GB (of onbeperkt data) zijn daar nog geen gewoongoed.

België
Dan onze Zuiderburen. In het verleden waren toestellen met abonnementen daar ook al veel duurder dan bij ons en dat is, kijkend naar de situatie van dit moment, niet veranderd. De Belgische providers zijn niet zo duur dan die in Duitsland, maar heel erg veel scheelt het niet. Helaas was de site van Telenet de hele dag offline toen ik deze vergelijkingen maakte. Mocht die de komende dagen of uren alsnog online verschijnen, dan voeg ik de prijzen van die provider nog wel toe.

Proximus: iPhone X 64GB met 11GB abonnement: € 2.111,-
Mobistar: iPhone X 64GB met 10GB abonnement: € 1.945,-

Zoals gezegd, Belgie is minder duur dan Duitsland maar gemiddeld betaalt men daar gedurende de twee jaar dat een abonnement loopt nog altijd enkele honderden euro’s meer voor een iPhone X en net als in Duitsland zijn de databundels bij onze Zuiderburen ook een stuk kariger dan hier in Nederland.

Wat als je een mid-range smartphone kiest?
Het moge duidelijk zijn dat lang niet iedereen een smartphone van 1100 euro bij zijn of haar abonnement neemt. Daarom heb ik ook de kosten voor toestel met abonnement vergeleken voor een smartphone van 400 euro. Helaas is het niet mogelijk om in alle drie de landen en bij de in totaal negen proividers hetzelfde toestel te kiezen. Simpelweg omdat er geen toestel te vinden was van die prijs dat bij al deze providers aangeboden werd. Ik heb dus verschillende toestellen moeten kiezen, maar wel allemaal met een advies prijskaartje van 399 euro. Verder ben ik ook uitgegaan van een iets goedkoper abonnement met een databundel van ca 5GB. Allereerst weer de Nederlandse providers en kosten.

KPN: Toestel van 400 euro met een 4GB abonnement: € 992,- (€ 1.040,- bij 20GB)
T-Mobile: Toestel van 400 euro met een 5GB abonnement: € 919,- (€ 1.039,- bij 10GB)
Vodafone: Toestel van 400 euro met een 6GB abonnement: € 870,- (€ 966,- bij 20GB)
Tele2: Toestel van 400 euro met een 5GB abonnement: € 850,- (€ 874,- bij 10GB)

De tarieven van de verschillende Nederlandse providers ontlopen elkaar niet veel als je voor een mid-range smartphone kiest. KPN is wel iets duurder dan het gemiddelde en Vodafone en Tele2 zijn het goedkoopst. Net als bij de iPhone is ook hier T-Mobile weer de duurste provider.

Duitsland
Ook in dit voorbeeld liggen de prijzen in Duitsland weer een stuk hoger dan bij ons. Met één uitzondering. Bij O2 ben je in het land van de currywurst goedkoper uit dan in Nederland wanneer je een toestel van 400 euro bij een abonnement kiest. En dan krijg je ook nog eens meer data dan bij de concurrenten in zowel Nederland als Duitsland.

Vodafone: Toestel van 400 euro met een 4GB abonnement: € 1.297,- (€ 1.369,- bij 8GB)
T-Mobile: Toestel van 400 euro met een 4GB abonnement: € 1.212,- (€ 1.413 bij 6GB)
O2: Toestel van 400 euro met een 10 GB abonnement:: € 823,- (€ 703 bij 1GB)

Wat natuurlijk meteen opvalt is het enorme prijsverschil tussen Vodafone en T-Mobile enerzijds en O2 aan de andere kant. Dat was bij de iPhone X vergelijking ook al zo. In absolute zin was het verschil zelfs groter, maar percentueel gezien zijn de abonnementen met een mid-range toestel bij O2 nog veel goedkoper dan die van de concurrentie. Ze liggen zelfs grotendeels onder de Nederlandse tarieven en dat is echt bijzonder te noemen.

België
Dan nog de twee Belgische providers die ik op dit moment kon bereiken. Daar zijn de aanbiedingen voor een 400 euro, mid-range, toestel met abonnement pas echt goedkoop te noemen. Gemiddeld liggen de Belgische tarieven enkele tientjes onder de Nederlandse prijzen. En het kan nog goedkoper, maar dan worden de databundels wel een stuk kleiner (onder de 3GB).

Proximus: Toestel van 400 euro met een 5GB abonnement: € 897,- (€ 623,- bij 1.5GB)
Mobistar: Toestel van 400 euro met een 5GB abonnement: € 849,- (€ 699,- bij 2.5GB)

Conclusie:
Ondanks de prijsverhogingen van providers in de 4G uitrol periode en de steeds duurder wordende high-end toestellen vallen de totale kosten voor een smartphone nog best mee. Ja, wanneer je voor een iPhone X van ruim 1100 euro kiest dan betaal je de hoofdprijs. Maar dat is nog niets bij de tarieven die onze Oosterburen voor de kiezen krijgen en ook in België is de gemiddelde smartphone gebruiker nog altijd duurder uit dan bij ons. Wat ook opvalt is dat het in Nederland voor toestellen vanaf 400 euro nauwelijks iets uit maakt of je ze in combinatie met een abonnement of los met een sim-only aanschaft. Soms ben je zelfs een paar tientjes goedkoper uit wanneer je ervoor kiest om het toestel in combinatie met een abonnement te nemen. Daar is wel een verklaring voor te geven overigens. De providers voeren sinds de komst van Tele2 en het opschuddende karakter van T-Mobile weer een verwoede strijd om de smartphone abonnee. Dat betekent dus dat ze allemaal in een kleine prijzenoorlog verwikkeld geraakt zijn. Je moet er natuurlijk wel rekening mee houden dat een toestel waarvan 250 euro, of meer, van de aanschafwaarde in de abonnementsprijs verrekend wordt als lening geregistreerd wordt bij het BKR. De vraag is of dat je die paar tientjes die je kunt verdienen waard is of dat je niet beter voor een los toestel kunt kiezen.