Nieuws
19 februari 2006 - Gerben Mak

Kosten mobiel internetten inzichtelijk

Zojuist een zeer nuttige site ontdekt, met alle kosten van mobiel internetten in kaart gebracht. Zeer handig! Wellicht herkennen jullie dat: experimenteren met mobiel internet brengt over het algemeen een zogenaamde "bill-shock". Zo heb ik onlangs mijn blackberry de hoek in gegooid na de zoveelste (functionele) ergernis, om de nieuwe i-mate SP5M met Windows Mobile 5 en ActiveSync mobiel outlook in gebruik te nemen. Werkt perfect: stuk stabieler OS, en allerlei handige functies die de Blackberry (althans de mijne) ontbeert: bijvoorbeeld bluetooth, Windows Media Player, camera, MMS, etc. En mobiel outlook werkt prima (als Windows Exchange dat ook aan kan).

Echter, toen ik na twee maanden constateerde dat mijn stabiele maandelijkse KPN rekening was gestegen van € 200 naar € 350, voelde ik me aardig bekocht. Simpelweg doordat dezelfde data nulletjes en eentjes nu ineens niet meer onder de Blackberry bundel vielen, betaalde ik een belachelijk tarief voor dataverbruik.

En natuurlijk is dat kostenniveau, samen met de beschermende houding van sommige operators met hun walled garden politiek, de voornaamste reden dat mobiel internetten nog niet in zwang is. De consument die internet op zijn mobiel wil verkennen, moet eerst volharden en de juiste instellingen op zijn mobiel zien te krijgen. Telfort maakte onlangs wel bekend dit nu automatisch te doen. Daarna volgt dus de bill-shock, en leert die consument (zeker als die zelf zijn rekening betaalt) het snel weer af!

Enfin, op de site van Mobiel Internetten kun je zien waarom de kosten bij sommige operators zo hard oplopen en welk abonnement het beste past. Via PocketPC-Club.Gerelateerde links:
Belgische operators ontginnen off-portal gebied
Proximus introduceert flatfee mobile internet
Virgin Mobile breekt Walled Garden verder af
Mobiel- en vast internetgedrag gelijk
Walled gardens zetten deur op een kier
T-Mobile komt met onbeperkt mobiel internet
Over de auteur: Gerben Mak