Toestellen
03 oktober 2010 - Marc Wielaert

Korte review: Nokia C6-00

Alle media-aandacht voor de net uitgebrachte Nokia N8 en tal van aangekondigde nieuwe smartphones van Nokia stelt sommige recente toestellen enigszins in de schaduw. Eén daarvan is de Nokia C6-00, terwijl dat toch ’n charmante en bovendien opvallend gunstig geprijsde smartphone is. Hieronder een korte review van dit min of meer “vergeten” model, voor wie net even wat meer van 'n mobiele telefoon verlangt

Nokia heeft zelf voor nogal wat verwarring gezorgd door vorige maand een opvolger aan te kondigen van de nog maar net uitgebrachte C6, en sindsdien gaat er heel wat aandacht naar C6-01. Dat toestel heeft echter niet zoveel met de C6-00 te maken, De eerste C6 is veel meer het kleinere broertje van de N97 mini. die in de etalage van de eigen Nokia Shop met een maar liefst ruim twee keer zo duur prijskaartje staat. Het is de vraag of je met de Nokia N97 mini twee keer zo goed af bent. Edit: Het prijsverschil tussen het exemplaar uit de N-serie en die uit de per definitie goedkopere C serie bedraagt op dit moment € 120 bij de Nokia Shop zelf. Naar aanleiding van enkele reacties op deze review vind je onderaan enkele met beide toestellen gemaakte foto's.

Verschillen met de N97 mini
Als je de specificaties vergelijkt kom je eigenlijk maar één heel groot verschil tegen. Het interne geheugen van de N97 mini reikt tot 8GB, waar de C6-00 tot 240MB beperkt blijft. Maar het RAM geheugen van beide toestellen is gelijk (128MB) en Nokia levert een microSD-kaart (2GB) mee bij de C6-00. Beide toestellen kunnen tot 16GB extra geheugen aan.

Dan nog wat andere verschillen. Waar het display van de N97-mini schuin naar boven klapt gaat dat bij de C6-00 exact in het verlengde van het toestel zelf. Het is ‘n wat minder ingenieus systeem, maar het werkt in de praktijk niet slechter. Integendeel, ik heb bezitters van een N97 mini hun toestel weleens uit de handen zien springen, nadat het schuifsysteem onverwacht enthousiast meewerkte aan het onthullen van het qwerty keyboard. Geopend ziet de N97 mini er op je bureau wel ’n stuk beter uit dan de C6-00.

Beide toestellen hebben aan de zijkant een toets om het display te vergrendelen, maar alleen bij de C6-00 is het mogelijk om de blokkade van het touchscreen op te heffen door met je vinger over het display te vegen. Beide hebben een USB ingang, maar de C6-00 gebruikt nog wel het “oude” type stekker om de accu op te laden.

Verder is de C6-00 een fractie groter (113,4 x 53 x 16,8mm) dan de N97 mini (113 x 52,2 x 14,2mm), en dus ook iets (12 gram) zwaarder. Dat laatste is opmerkelijk omdat de N97 mini wat meer metaal in het model verwerkt heeft. Het keyboard van de C6-00 is wat minder breed dan van de N97 mini. De toetsen van het keyboard sluiten bovendien op elkaar aan, terwijl bij de N97 mini nog enige ruimte tussen de toetsen gelaten is. In de praktijk blijkt het keyboard van de C6-00 dan ook net iets minder trefzeker, maar je mag er van uit gaan dat dat op termijn went.

Nokia claimt wat meer standby- en talktime bij de C6-00 dan bij de N97 mini, terwijl ze beiden een 1200 mAh accu hebben. De N97 mini oogt dus in het algemeen wat beter dan z’n jongere broertje, het model zit wat strakker in het pak, biedt toch meer ruimte voor het keyboard en voelt al met al wat robuuster aan.

Overeenkomsten
Er zijn daarnaast tal van overeenkomsten die beide toestellen bijzonder aan elkaar gewaagd maken. Hetzelfde Symbian platform (S60 5th edition) draait op eenzelfde processor (ARM 11 CPU met 434MHz). Resistive touchscreen, schermformaat, schermresolutie, werkfrequenties, ingebouwde camera (5MP), LED flits, VGA-videoresolutie, videoformaten, browser, muziekspeler, FM-radio, Bluetooth, WLAN, GRPS, EDGE, WCDMA, HSDPA, GPS – het is bij beide toestellen allemaal exact gelijk. Het zal dus vooral van je gevoel voor stijl – en je portemonnee – afhangen of je bereid bent om twee keer zoveel uit te geven voor een toestel dat in feite vrijwel gelijkwaardig presteert.

Gebruik
Hoe bevalt de Nokia C6-00 in de praktijk? Voor wie het Symbian platform van de N97, N97 mini of ’n ander toestel kent hoef ik niet veel uit te leggen. Het beginscherm oogt op het eerste gezicht wat “vol”, maar is eenvoudig aan eigen wensen aan te passen en alle menuopties zijn desgewenst ook uit het hoofdscherm te verwijderen. Het navigeren door de verschillende menuopties en programma´s gaat goed via het touchscreen, maar niet zelden net wat trefzekerder via de navigatietoets rechts op het keyboard. Het is maar goed dat Nokia de N8 en ook toekomstige toestellen als de C6-01 en C7-00 met een capacitief touchscreen heeft uitgerust, want als je dat eenmaal van andere toestellen gewend bent wil je eigenlijk niet meer met je vingers hard op het display duwen om iets voor elkaar te krijgen. Gelukkig biedt de navigatietoets hier dus vaak een goede alternatieve bedieningsmethode.

Symbian S60-5
De C6-00 draait op een inmiddels al wat verouderd Symbian platform, en hoe er in het algemeen tegen Symbian wordt aangekeken is hier bij MobileCowboys al vaak genoeg aan bod gekomen. Symbian zou “dood” zijn, zeker nu zowel Sony Ericsson als Samsung besloten hebben om in de toekomst geen toestellen meer op dit platform uit te brengen. Daarmee komt Nokia zo goed als alleen te staan, maar dat weerhoudt de Finnen er niet van om verder te investeren en de eerstvolgende generatie smartphones – te beginnen met de N8 – uit te rusten met Symbian ^3. Dat zal ongetwijfeld meer te bieden hebben dan Symbian S60-5, maar dit is niet de plek om daar veel dieper op in te gaan. Het is voldoende om te constateren dat het platform prima voldoet voor een toestel dat nieuw bij Nokia zelf momenteel voor €269 in de shop staat.  

Veel voor weinig
De C6-00 biedt een zeer bruikbare browser, agendafunctie, onbeperkt telefoonboek, tal van mogelijkheden voor e-mail, niet te vergeten de gratis navigatie, en ook het aantal beschikbare extra applicaties neemt in de Ovi store gestaag toe. Het is alles bij elkaar niet goed te vergelijken met het recente succes van de high-end smartphones van Apple en de diverse producenten van Android toestellen. Maar het is prima geschikt voor wie wat minder eisen stelt, domweg wat minder te besteden heeft, óf in een deel van de wereld woont waar een C6-00 gewoonweg decadent is – en dat deel is groot genoeg om toch nog een immense omzet te realiseren. De C6-00 is helaas alleen verkrijgbaar in zwart en wit, en een opvallend aardig en veel goedkoper alternatief voor de N97 mini.

EDIT: Foto's
Een aantal reacties gaf nog aanleiding om eens enkele foto's te maken met beide toestellen, binnen en buiten, met en zonder flits, allemaal onder dezelfde lichtomstandigheden - en buiten was het strak bewolkt. 

Ik heb ze op maximaal formaat gemaakt en hier tot 25% verkleind weergegeven. Me dunkt dat duidelijk is welk toestel de beste foto's schiet. Of dat aan de Carl Zeiss lens van de N97 mini ligt, of aan de nog te verbeteren software van de C6-00 kan ik niet zeggen.

Bovenaan vindt je de met de C6 gemaakte foto,
daaronder een identieke opname met de N97 mini.

04102010
041020101
04102010001
04102010002
041020100041
041020100042
04102010008
04102010007
04102010005
041020100051

Inmiddels is ook duidelijk - met dank aan degenen die gereageerd hebben - dat het prijsverschil lang niet meer zo groot is als ik aanvankelijk veronderstelde. Ik blijk me te hebben gebaseerd op de verkoopprijs die wat dieper in het menu van de Nokia Shop nog verkeerd gelinkt stond naar de N97 mini gold... (de fout is daar inmiddels hersteld).

Het feitelijke prijsverschil tussen beide toestellen is bij Nokia zelf momenteel €120 - en dat kan elders op het web nog goedkoper. Voor die extra investering heb je dus een (in ieder geval op dit moment nog altijd) betere camera, 8GB intern geheugen en een wat breder keyboard. Iedereen moet voor zichzelf bepalen of dat het prijsverschil waard is. En wie het meest verwacht van de camera in zijn Nokia gaat vanzelfsprekend voor de nieuwe Nokia N8 - maar die is uiteraard wél 'n stuk kostbaarder.

Over de auteur: Marc Wielaert