Nieuws
16 maart 2012 - Ron Smeets

Koreaanse telco's en fabrikanten beboet voor prijsafspraken

De Koreaanse 'NMa' (Fair Trade Commission) heeft Samsung, LG, Pantech  en een aantal telco's beboet vanwege illegale prijsafspraken. De drie fabrikanten hebben samen met SK Telecom, KT en LG Uplus de prijs van hun producten en diensten kunstmatig opgedreven.

Vervolgens werd de Koreaanse consument met 'kortingen' in de waan gebracht dat ze een 'goeie deal' kregen. Gezamenlijk moeten de beschuldigde partijen ruim 30 miljoen Euro aan boetes ophoesten.

SK Telecom werd met 13.7 miljoen Euro het zwaarst bestraft, gevolgd door Samsung met 9.7 miljoen. KT kreeg een boete van 3.5 miljoen Euro, LG Uplus 2 miljoen, LG 1,4 miljoen en Pantech 340.000 Euro.

Door de prijsafspraken kon het in bepaalde gevallen voorkomen dat een high-end toestel in Korea ruim 210 Euro duurder was dan in de rest van de wereld. Dat verschil werd dan deels weer 'goedgemaakt' door extra kortingen maar uiteindelijk werden de fabrikanten en telco's er zelf toch vooral beter van.

De Koreaanse FTC eist ook dat de fabrikanten en telco's uitleg geven over hoe de illegale prijsafspraken tot stand gekomen zijn. De FTC oordeelde ook dat de huidige opbouw van prijzen, met toestelkosten, abonnementstarien en de 'zogenaamde' kortingen het voor de consument bijzonder lastig maakt om te achterhalen hoe de tarieven en toesteloprijzen opgebouwd zijn.

Opvallend detail: De Koreaanse NMa noemde in haar uitspraak Apple als een voorbeeld van een fabrikant die zich nadrukkelijk NIET schuldig gemaakt heeft aan dergelijke illegale prijsafspraken. Tsja, Apple's toestelprijzen zijn niet kunstmatig opgedreven... ze zijn gewoon duur, punt uit ;-)

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.