Toestellen
06 november 2014 - Ron Smeets

Koreaanse providers geven illegale kortingen op de iPhone 6 Overheid gaat ingrijpen omdat de maximale kortingen overschreden worden

In Korea zijn de meeste smartphones, en andere gadgets, goedkoper dan in de rest van de wereld. Apple heeft voor de iPhone heeft een vastgestelde prijs die hoger ligt dan de gemiddelde prijs van toestellen in Korea.

Providers geven dus hogere kortingen om ervoor te zorgen dat Koreanen de lucratieve iPhone toch ook kunnen verkiezen boven de lokale merken. Echter, de Koreaanse overheid heeft wettelijke, maximale, toestel subsidies vastgesteld. Die worden nu dus overschreden en daar is de lokale telecom waakhond niet blij mee. Nu wordt gedreigd met hoge boetes en zelfs gevangenisstraffen voor de eigenaren en directie van de overtredende providers en telecom winkels van onder anderen SK Telecom, KT en LG Uplus.

De 16 GB versie van de iPhone 6 zou in Korea 789.000 Won moeten kosten (579 Euro). De maximale korting die gegeven mag worden bij een abonnement is 300.000 Won. Toch wordt het toestel op veel plaatsen in Korea, in combinatie met een abonnement dus. verkocht voor bedragen die tussen de 100.000 en 200.000 Won liggen (74 tot 148 Euro). Dat betekent dus een korting van 589.000 tot 689.000 Won. En dat mag dus niet.

De KCC (lokale OPTA) heeft de grote providers en telecom winkels nu de wacht aan gezegd om strenger te controleren op de kortingen die in de winkels gegeven worden. Er komen ook meer controles.

Het moge duidelijk zijn dat de Koreaanse overheid, wellicht onder druk van Samsung en LG, de twee grootste lokale concurrenten van Apple, er alles aan doet om er voor te zorgen dat de 'eigen' producten niet te maken krijgen met oneerlijke concurrentie. Dat zal ongetwijfeld meespelen in deze zaak.

Dat in de berichtgeving rondom de te hoge, en illegale, toestelsubsidies ook de consument meegenomen wordt is puur politiek, Natuurlijk, het is vervelend wanneer je als een early adopter in Korea enkele weken geleden een iPhone voor 500.000 Won gekocht hebt, samen met een abonnement, en je amper twee weken later moet toezien hoe hetzelfde toestel voor eenderde van die prijs over de toonbank vliegt. Maar dat is ook een beetje het lot van de early adopter; en niet alleen in Korea.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.