Geruchten
30 maart 2018 - Ron Smeets

Koreaanse bron: Galaxy S9 verkoopt niet goed, Galaxy Note9 komt eerder Het volledig inzetten op de nieuwe camera en fantasieloze design gaat Samsung opbreken

Sinds de eerste berichten dat de voorverkoopcijfers van de Galaxy S9(+) geen records braken is Samsung verdacht stil gebleven is rondom het succes – of uitblijven daarvan – van de nieuwe top Galaxy smartphones. Dat doet vermoeden dat er wel eens een kern van waarheid zou kunnen zitten in het rapport dat vandaag in Korea opdook. Daarin wordt namelijk beweerd dat de tegenvallende verkoopcijfers van de Galaxy S9 serie ervoor gaat zorgen dat de Koreaanse fabrikant de Galaxy Note9 eerder gaat onthullen en in de winkels leggen dan gepland. Samsung gaat hier natuurlijk niet op reageren. Het zijn immers geruchten en speculaties op basis van industriebronnen.

Galaxy Note9 scherm gaat twee maanden eerder in productie
De reden dat deze Koreaanse bronnen verwachten dat de Galaxy Note9 eerder onthuld gaat worden dan oorspronkelijk verwacht heeft te maken met het moment dat Samsung Display start met de productie van het scherm van de nieuwe Note. Die productie zou namelijk in april al van start gaan en dat is twee maanden eerder dan normaal. Of dat dan ook betekent dat de Galaxy Note9 twee maanden eerder onthuld gaat worden is niet bekend. Normaal presenteert Samsung de nieuwste Galaxy Note altijd in de laatste week van augustus tijdens de IFA in Berlijn. Een onthulling in juli, midden in de zomervakantie, lijkt niet heel erg logisch en verstandig. Eind juni dan? Vlak voor de zomervakantie? We gaan het zien.

De Galaxy S9(+) verkoopt minder goed, zoveel lijkt nu wel zeker
Of die vroegere release datum klopt is dus niet met zekerheid te zeggen, anders dan dat de bron van dit rapport in het verleden ook al juist zat met de voorspellingen van release datums van de Galaxy S8, S9 en Note8. Hoe dan ook, ik roep al vanaf dag een, toen de Galaxy S9(+) gelanceerd werd dat Samsung een risico neemt door volledig in te zetten op de nieuwe camera en het design niet te veranderen. En die strategie lijkt ze nu te gaan opbreken. Uit Korea, en die heb ik hier ook al gehoord, komen berichten dat veel Samsung fans en andere potentiele kopers de S9 overslaan omdat ze het niet de moeite waard vinden alleen voor de camera hun S8 of andere smartphone te vervangen. Het is na amper twee weken misschien nog wat vroeg maar ik durf toch wel al te concluderen dat Samsung de plank met de Galaxy S9(+) een beetje mis geslagen heeft. De enige die deze vroegtijdige conclusie kan weerleggen is Samsung zelf… door mega goede verkoopcijfers van het toestel te presenteren. Maar dat gaat niet gebeuren… anders hadden ze dat al wel gedaan. Er zijn simpelweg betere en goedkopere alternatieven als je op zoek bent naar een nieuwe smartphone.