Nieuws
25 april 2012 - Ron Smeets

Komt het nog wel goed met Nokia?

Het gaat niet goed bij en met Nokia. Dat is zeker geen understatement. Na twee bijzonder zware verlieskwartalen waarin de omzet kelderde en forse verliezen, zo'n 2 miljard euro in zes maanden, geleden werden hebben de analisten van Fitch en Moody's Nokia's financiële status tot 'rotzooi' gedegradeerd.

Voor de nabije toekomst zien de analisten ook geen positieve wending in het verschiet liggen. "Nokia is nauwelijks zichtbaar in de markt en een verdere degradatie van de financiële status van de Finse fabrikant is een serieuze optie", aldus Fitch. Komt het nog wel goed met Nokia?

Nu heb ik de afgelopen maanden al meerdere keren geschreven dat de pogingen van Nokia om het negatieve tij te keren er eerst toe zullen leiden dat het (veel) slechter zal gaan voordat de weg naar boven ingeslagen kan worden. Dat is nu eenmaal een logisch gevolg van de drastische strategiewijziging die de Finnen ruim een jaar geleden doorvoerden. 2012 is, zo werd eind 2011 ook al duidelijk, het jaar van de waarheid voor Nokia. De eerste tekeken en de ontvangst van de Lumia 800, en diens broer en zusjes waren goed, maar dat is duidelijk nog lang niet voldoende.

De Finse fabrikant dankt haar hoge marktaandeel (nog altijd zo'n 27%) vooral aan de verkoop van low-end toestellen. Die zijn echter al lang niet meer winstgevend, zoals ook pijnlijk duidelijk werd in de financiële resultaten van de afgelopen twee kwartalen. Voor het huwelijk met Microsoft / Windows Phone, in februari 2011, haalde Nokia haar winst nog steeds uit de jaarlijkse afzet van vele tientallen miljoenen Symbian smartphones (zoals de N- en E-Series), ondanks het feit dat 'de markt' en analisten toen ook al meer dan een jaar constateerden dat Symbian als Smartphone OS verouderd was. Een groot deel van de consumenten hadden daar echter geen boodschap aan zoals wel bleek uit de hoge verkoopcijfers van Nokia's Symbian toestellen in 2009 en 2010. Die consumenten lieten Symbian pas echt vallen nadat Nokia, in februari 2011 dus, haar drastische strategiewijziging aankondigde en Symbian naar de achtergrond drukte.

Stephen Elop nam in september 2010 het roer over van Oli Pekka Kalasvuo, schudde flink aan de boom en sloot binnen zes maanden een deal met Microsoft voor de adoptie van Windows Phone als het nieuwe, primaire Smartphone OS van Nokia. Hoewel Windows Phone door velen (ook mij) gezien werd en wordt als een prima alternatief voor Android en iOS, blijkt in de praktijk dat het ook al jaren zwalkende Smartphone OS van Microsoft, samen met de 'financiële kracht' van Nokia en Microsoft, ruim anderhalf jaar na de lancering (waarvan een half jaar met Nokia als drijvende 'toestelkracht') nog altijd niet meer dan een marginale rol speelt in de lucratieve smartphone markt. De adoptie in de winkels ging erg traag, zoals ik tussen november 2010 en november 2011 ook al aantoonde met een aantal mystery shopping acties en is pas (een beetje) op gang gekomen na de presentatie van de eerste Nokia Windows Phones, alhoewel de eerste tekenen daarvan, tussen de presentatie en winkellancering van de eerste Nokia Lumia, ook niet bijster goed waren, zoals ik ontdekte bij deze mystery shopping actie in september 2011.

Nokia zit op dit moment met de gebakken peren. De beslissing om Symbian te laten 'vallen' zorgde voor een decimering van de verkoop van smartphones die met dit OS uitgerust zijn. Aan de andere kant zijn deze verkoopverliezen in de afgelopen zes maanden (nu de eerste Nokia Windows Phone toestellen beschikbaar zijn) nog lang niet op het niveau van het succes van Symbian aanbeland. Vlak voor de 'val van Symbian' verkocht Nokia tussen de 20 en 30 miljoen smartphones per kwartaal. Op dit moment liggen de verkopen van Nokia Windows Phones nog niet op 10% van die aantallen.

Natuurlijk is het niet reëel om te verwachten dat Nokia (met Microsoft) er in zou slagen om binnen zes maanden ook 20 tot 30 miljoen Windows Phone smartphones per kwartaal aan de man of vrouw te brengen, maar hoe je het ook wendt of keert; het gaat niet goed met Nokia. Nu ook de financiële analisten aangeven het vertrouwen in Nokia en Microsoft (als Smartphone spelers) bijna helemaal kwijt te zijn worden de komende 12 maanden extra spannend, nee, cruciaal voor het voortbestaan van Nokia. Zoveel is wel zeker.

Nokia had tijd nodig om het tij te kunnen keren. Ook dat was al duidelijk. Momenteel heeft de Finse fabrikant nog zo'n 5 miljard aan financiële reservers 'op de bank staan'. De hoeveelheid tijd die ze daarmee kunnen 'kopen' om het herstel op de rit te krijgen is, gezien de resultaten van de afgelopen twee kwartalen, kan wel eens te kort blijken te zijn. Als de huidige zware verliezen ook in de resterende kwartalen van 2012 (dat zijn er nog drie!) geboekt worden, dan slinken Nokia's reserves sneller als Finse sneeuw in de lentezon. En dan? Komt het dan nog goed met Nokia?

Het wordt dus een bijzonder spannende tijd voor Nokia. De afgelopen zes maanden waren natuurlijk al spannend, maar op dit moment lijkt zich een horror scenario te ontvouwen voor de Finse fabrikant. Iemand van Nokia heeft al eens geroepen dat wanneer het Windows Phone scenario niet slaagt, het 'lights out' wordt voor de Finnen als smartphone fabrikant. Laten we hopen dat het zover niet zal komen, maar Anssi Vanjoki staat, denk ik, wel al te wachten bij die lichtknop (ironisch bedoeld, natuurlijk).

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.