Toestellen
05 juli 2011 - Ron Smeets

Komt de Nokia N9 nu wél of toch niet naar Nederland?

De afgelopen dagen werd (online) volop gespeculeerd over het feit of de Nokia N9 nu wel of niet naar Nederland gaat komen, officiëel dan. Vanochtend zag ik op Nu.nl een bericht waarin stellig geroepen werd dat de Finse fabrikant haar eerste MeeGo toestel NIET in de Nederlandse winkels gaat leggen.

Natuurlijk ben ik na het lezen daarvan direct in de telefoon geklommen (een E6 op dit moment ;-)) om bij de woordvoerder van Nokia Benelux om opheldering te vragen.

Zoals verwacht mocht hij niets anders zeggen dan dat de beschikbaarheid (of het ontbreken daarvan) van de Nokia N9 in Nederland binnenkort officieel bekendgemaakt zal worden. Een verklaring waar we op dit moment natuurlijk niet veel wijzer van worden. Dan maar even een rondje langs de feiten van dit moment rondom de Nokia N9, aangevuld met de nodige speculatie van mijn kant.

Feit: Het toestel wordt inmiddels op de Belgische webshop van Nokia vermeld, compleet met een email service om als eerste te horen wanneer het toestel daar te koop zal zijn.

Feit: De Nokia N9 staat (nog) niet op de Nederlandse webshop van Nokia. Dit betekent waarschijnlijk dus dat het toestel in België eerder op de markt zal komen dan in Nederland.

Feit: In tegenstelling tot hetgeen Nu.nl beweert loopt de release van (Nokia) smartphones in Nederland en België niet altijd gelijk. Het meest recente voorbeeld daarvan is de Nokia E7. Die werd eerst in Nederland uitgebracht terwijl Nokia België zich aanvankelijk nog vooral richtte op het promoten van de N8 en de C7 (die beiden ook in Nederland te koop waren). De reden daarvoor was simpel. Toestellen zijn duurder in België door het ontbreken van de 'subsidie-cultuur' waarbij je een toestel van 500+ Euro al relatief snel 'gratis' bij een abonnement geleverd krijgt. De duurdere Nokia's worden daardoor in België minder vaak verkocht dan bij ons in Nederland. Omdat bij de release van de E7 de N8 nog volop in de winkels lag heeft Nokia toen besloten om de E7 niet meteen ook in België op de markt te brengen.

Feit: Nokia heeft gezegd dat Nederland bij de top 6 van smartphone landen hoort. Op basis daarvan zou je kunnen concluderen dat het niet slim is om de N9 hier niet op de markt te brengen, maar is dat wel zo?

Speculatie: Nokia gaat zich voor wat betreft haar high-end smartphone strategie vanaf eind dit jaar helemaal richten op Windows Phone. Als Nederland bij de top 6 van belangrijkste smartphone markten hoort en de N9 inderdaad de enige MeeGo smartphone wordt die de Finnen op de markt gaan zetten, dan zou je kunnen concluderen dat Nokia niet wil dat de N9 en de eerste Windows Phone smartphone elkaar gaan 'bijten' in de winkels. De N9 komt ergens in september (eind Q3) op de markt terwijl de eerste Windows Phone Nokia al in Q4 verwacht wordt (mogelijk kort na de presentatie van de eerste WP7 Nokia's op Nokia World, eind oktober). Om het eventuele succes van Windows Phone niet in de weg te staan zou een beslissing om de N9 niet in Nederland uit te brengen te verklaren kunnen zijn.

Feit: We weten op dit moment nog niets zeker dus alle verhalen over het al dat niet (officiëel) verschijnen van de Nokia N9 in Nederland blijft giswerk tot het moment dat Nokia haar beslissing naar buiten brengt. En dat, zo bleek tijdens het telefoongesprek dat ik vanochtend had met de Nokia woordvoerder voor de Benelux, is op dit moment nog niet aan de orde, helaas.

Mijn mening: Ik denk dat een eventuele beslissing van Nokia om in haar belangrijkste markten (waar Nederland dus in de top 6 staat) volledig in te zetten op Windows Phone en daarom een toestel als de N9 met MeeGo daar NIET uit te brengen zeer aannemelijk is. En voor iedereen (lees: de N900 en N950 fans ;-)) die persé toch een N9 willen aanschaffen als het toestel straks wel in de Belgische winkels lig zullen er ongetwijfeld voldoende 'parallel-import-opties' komen, toch? Ik hoop overigens wel dat Nokia snel duidelijkheid (middels een officiëel statement) geeft over het al dan niet verschijnen van de N9 op de Nederlandse markt.

UPDATE (14u58): Ik denk niet dat de N9, als die in september op de markt zou komen, echt een WP7 concurrent zou zijn. Dat is namelijke een heel andere doelgroep volgens mij. Bovendien liggen de eerste WP7 Nokia’s wss toch niet vóór december in de winkels. Drie maanden is lang...

Maar ik snap het wel een beetje waarom Nokia zou kunnen besluiten om de N9 NIET bij ons in de winkels te leggen. Als de telecomwinkels en –providers de N9 volop gaan promoten, aan iedereen die een nieuwe smartphone zoekt, dan kan het wel kannibaliserend werken wanneer drie maanden later een nieuwe, dure, Nokia, met Windows Phone dan dus, in de winkels ligt.

Door hem niet in NL uit te brengen maken ze de N9 alleen echt interessant voor de hard core MeeGo (en N900) fans. Die halen hem, zoals ik hierboven ook al schreef, toch wel via de parallel import naar Nederland. De andere ‘argeloze’ smartphone kopers worden dan niet gefrustreerd, of in verleiding gebracht, door 'mega-aanbiedingen' voor de N9. Die kopen dan wellicht, zo hoopt Nokia dan natuurlijk, de Nokia W7 (of hoe dat eerste WP7 toestel ook gaat heten ;-)))) wanneer die in december of zo in de winkels verschijnt.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.