Geruchten
23 april 2018 - Ron Smeets

Komt de iPhone SE2 er nu wel of niet? De geruchten over een nieuwe betaalbare iPhone gaan letterlijk alle kanten op

Al maanden, nee, meer dan een jaar, doen geruchten over een opvolger van de iPhone SE de ronde. Hij komt wel, hij komt niet, hij komt toch, hij komt nooit, hij komt zeker! Ofwel, de geruchten gaan alle kanten op. Momenteel zijn er eigenlijk drie kampen: Hij komt niet, hij komt deze lente al, of hij komt in september, samen met de iPhone X en 8 opvolger(s). Binnen nu en een maand blijven daar nog twee kampen van over… of is het pleit helemaal beslecht, afhankelijk van wat Apple de komende weken wel of niet gaat onthullen. Komt de iPhone SE2 er nu wel of niet? En zo ja, hoe gaat die er dan uit zien? Ook daarover zijn de meningen van analisten en geruchtenmolens het oneens.

De iPhone SE was een succesnummer
Goedkoop en iPhone zijn twee termen die niet bij elkaar passen en Apple doet er veel, zo niet alles, aan om dat zo te houden. De prijskaartjes van de iPhone 8 en met name de iPhone X bewezen dat en half jaar geleden nog maar een keertje. Toch is de iPhone SE, de tot nu toe meest betaalbare iPhone die in de lente van 2016 uit kwam en feitelijk de iPhone 6 specs (van een anderhalf jaar daarvoor) in de behuizing van de iPhone 5S (uit 2013) bijeenbracht, een van de populairste iPhone modellen van de afgelopen twee jaar gebleken. Een opvolger zou dus een logische stap kunnen zijn voor Apple. Het leek er op dat die er uiteindelijk toch niet zou komen, maar Apple hinkt sinds de tegenvallende verkoopcijfers van vooral de iPhone X, maar in mindere mate ook de iPhone 8 (Plus) inmiddels op twee gedachten. Analisten zijn het nog niet eens welke gedachte uiteindelijk vast voet aan de grond krijgt. Wordt het de iPhone SE2 of toch een goedkopere iPhone X variant. Die laatste variant is namelijk ook al een paar keer genoemd.

Er is zeker animo voor een iPhone SE opvolger
Het succes van de iPhone SE levert mijns inziens al meer dan voldoende bewijs voor het uitbrengen van een opvolger. Er zijn genoeg smartphone gebruikers die graag een iPhone willen maar simpelweg niet bereid zijn om daarvoor 809 tot 1359 euro te betalen. Zeker nu ook Nederlandse smartphone kopers, door de BKR regelgeving die een jaar geleden van kracht werd, zich meer en meer bewust worden van wat dat ‘gratis’ toestel bij een abonnement nu werkelijk kost. Natuurlijk, je kunt er voor kiezen om een tweedehands iPhone 6S of iPhone 7 te kopen, maar daarmee loop je ook een zeker risico dat je andermans ellende in huis haalt. Nee, de iPhone SE was de afgelopen twee jaar een prima alternatief voor iedereen die op zoek was naar een betaalbare nieuwe iPhone. De afgelopen maanden hebben een aantal betrouwbare – als het gaat om hun Apple voorspellingen – analisten geroepen dat er inderdaad een nieuwe betaalbare iPhone op stapel staat. Ze zijn het er alleen nog niet over eens wanneer die er gaat komen en hoe die er uit gaat zien. Daarnaast zijn er ook legio geruchten die afwisselend wel of geen nieuwe betaalbare iPhone aan de horizon zien.

Wordt het de iPhone SE2?
Nog los van de naam van de eventuele nieuwe betaalbare iPhone is het de vraag welk toestel de basis voor dat model gaat vormen. Als Apple de strategie van twee jaar geleden volgt dan zou de IPhone SE2 in het jasje van de iPhone 6S gestoken worden en de specs van de iPhone 7 krijgen. Alleen de prijs wordt dan nog wel een dingetje. De iPhone SE werd met name populair omdat het prijskaartje onder de 500 euro lag; 250 euro onder de prijs van de iPhone 6S – in 2016 de nieuwste iPhone.  Inmiddels liggen de prijzen van de nieuwe iPhones alweer een stuk hoger dan in 2016, maar 500 euro is voor steeds meer smartphone kopers een grens die ze steeds minder makkelijk overschrijden. Met andere woorden. De iPhone SE2 zou dus ruim 300 euro goedkoper moeten worden dan de iPhone 8. Qua specs en prijstechnisch moet dat zeker mogelijk zijn, maar de vraag is of Apple met een toestel dat er uitziet als, en dezelfde afmetingen heeft dan, de iPhone 8 zich niet zelf in de kuiten bijt. De reden om een veel duurdere iPhone 8 te kopen wordt dan nog veel kleiner dan dat die al was. De geruchten, en analisten spreken echter ook nog over een andere betaalbare iPhone optie.

Of toch een goedkopere iPhone X?
Mede gevoed door de tegenvallende iPhone X verkopen zou Apple met de gedachte spelen om de nieuwe iPhones die in september van dit jaar onthuld worden meer diversiteit in specs en prijs te geven dan normaal het geval is. Gesproken wordt over de komst van drie nieuwe iPhones, mogelijk iPhone XI (‘11’) genaamd, die allemaal het iPhone X schermdesign hebben. Een voorzijde die volledig in beslag genomen wordt door het beeldscherm met een inham (de notch) aan de bovenzijde. Een van de drie modellen zou dan uitgerust worden met een goedkoper LCD scherm, een kunststof behuizing en minder uitgebreide specs en camera’s zodat de prijs flink omlaag kan. Eigenlijk een beetje zoals Huawei dat sinds een paar jaar al doet met haar vlaggenschip P-Series modellen. Een ultra dure, een dure en een goedkope variant. Persoonlijk denk ik dat Apple met die strategie de hoogste ogen zou kunnen gooien, maar dan moet de goedkope variant van de volgende iPhone wel een prijskaartje van maximaal 500 euro krijgen. De vraag wordt dan of het prijsverschil van die drie toestellen dan niet te groot wordt. Enfin, we gaan het zien. Er deden immers ook al geruchten de ronde dat Apple de opvolger van de iPhone X sowieso een tot twee honderd euro goedkoper ging maken vanwege de tegenvallende verkoopcijfers.