Geruchten
08 september 2017 - Ron Smeets

Komen er dan toch nog nieuwe Windows Phones? Microsoft houdt 31 oktober een Surface presentatie

Microsoft heeft deze week aangekondigd dat de software gigant tijdens haar Future Decoded event, dat 31 oktober en 1 november in Londen gehouden wordt, een presentatie zal houden rondom de Surface producten. Dat wil zeggen, de spreker, Panos Panay, is de top bobo van Microsoft Surface. De kans is dus groot dat tijdens dat event ook nieuwe Surface modellen onthuld gaan worden. De vraag rijst nu of Microsoft dan ook smartphone nieuws heeft. 

Een stille dood voor Lumia en Windows Phone
Het is al bijna twee jaar geleden dat de laatste serieuze Lumia toestellen het levenslicht zagen, de 950 en 950XL. Begin 2016 kwam nog de low-end Lumia 650. Het lijkt er op dat de fabrikant het merk stilletjes uit laat sterven. Van de andere kant gaat ook al jaren het gerucht dat Microsoft de Surface tablet lijn zou gaan uitbreiden met smartphones. Zou de Surface presentatie op 31 oktober het moment zijn dat de Surface Phone aan de wereld gepresenteerd wordt? Eerder dit jaar liet Microsoft CEO Nadella zich nog ontvallen dat de fabrikant werkt aan een totaal nieuw smartphone concept, maar verder werd daar niets meer over vernomen. Het is letterlijk doodstil rondom het thema Microsoft en smartphones. Er wordt wel al een tijdje gesproken over de komst van enkele nieuwe Surface tablet modellen. Onder andere een met 4G support. Ook zou de Surface Book aan een opvolger toe zijn. Of daar dus een Surface Phone bij gaat komen? Ik denk van niet, maar het blijft koffiedik kijken natuurlijk. 

Smartphone succes: een onbereikbare liefde voor Microsoft
Microsoft heeft de afgelopen 15 jaar meerdere keren geprobeerd een serieuze speler te worden op de mobiele telefoon, en smartphone, markt. Ver voordat de moderne smartphones de wereld veroverden kwam Microsoft al met een mobiele versies van het Windows besturingssysteem. Wie kent ze nog, de als Pocket PC (2000, 2002), Windows Mobile 2003 (SE) en Windows Mobile 5, 6, 6.1 en 6.5. Aanvankelijk bedoeld voor de palmtops en dergelijke, maar uiteindelijk ook voor smartphones. De gebruiksvriendelijkheid van die mobiele Windows versies liet nogal wat te wensen over. Zeker toen smartphones vanaf 2007 een heel ander uiterlijk en user interface kregen. Met Windows Mobile 6.5 probeerde ze er in Seattle nog iets van te maken, maar tevergeefs. Daarna besloot Microsoft het roer om te gooien en werd Windows Phone 7 ontwikkeld. Dat moest het helemaal worden, met Live Tiles en een UI die in ieder geval een heel stuk gebruiksvriendelijker was. Een jaar later kocht Microsoft de noodlijdende smartphone tak van de voormalige Finse wereldmarktleider Nokia. Volgens Steve Ballmer de ideale combinatie en de kers op de taart waarmee eindelijk mega successen in de smartphone markt gevierd konden gaan worden. Inmiddels, ruim vijf jaar later, is wel duidelijk dat die verwachting, waaraan ook heel veel analisten in meegingen, nooit uitgekomen is. Eigenlijk, maar dat is natuurlijk makkelijk achteraf te roepen, is het marktaandeel van Windows Mobile / Phone na Windows Mobile CE uit 2002/2003 alleen maar gedaald. Van een kleine 10% toen, tot amper een half procent nu. Je mag dus wel concluderen dat smartphone succes een onbereikbare liefde voor Microsoft gebleken is.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.