Toestellen
07 januari 2015 - Ron Smeets

Kodak IM5 is vooral een betaalbare camera smartphone Voormalig fotografie gigant stapt wederom in de smartphone wereld

Het werd vlak voor het nieuwe jaar al aangekondigd dat Kodak, de fotografie gigant van weleer, tijdens de CES haar eerste eigen Android smartphone zou presenteren. Uiteraard een toestel met camera, maar dat zal niemand verbazen. Het is overigens niet de eerste keer dat Kodak aan een mobiele telefoon meewerkte. Enkele jaren geleden werd de Motorola ZN5 al van een Kodak camera voorzien. Dat toestel werd echter nooit een groot succes.

Vandaag zag de Kodak IM5 het daglicht in Las Vegas en wat meteen opvalt is dat het toestel duidelijk meer weg heeft van een standaard smartphone dan een camera. Ik moet eerlijk bekennen dat mijn verwachtingen voor een Kodak smartphone iets anders waren. Ik dacht meer aan een toestel met een PureView-achtige lens / objectief a la Lumia 1020. Of een toestel dat, qua camera, meer op de Panasonic Lumix CM1 zou lijken die enkele maanden geleden onthuld werd tijdens de Photokina.

Maar goed, Kodak heeft er dus niet voor gekozen om de camera, die met zijn 13 megapixel sensor redelijk standaard lijkt, prominenter in de IM5 aanwezig te laten zijn. Nee, de fabrikant spreekt vooral over de bijzonder gebruiksvriendelijke user interface van de IM5 en de remote management functie waarmee hulp op afstand ingeschakeld kan worden. Hoe dat precies allemaal werkt moet nog blijken als ik het toestel zelf eens kan proberen.

Waar Kodak wel nog veel aandacht aan besteed heeft is de software voor het delen, bekijken, bewerken en printen van foto's, rechtstreeks vanuit het toestel. Qua specificaties vallen de 1.7 GHz octa core processor, het 5 inch full HD (1920 x 1080) display en de twee camera's (13 megapixel aan de achterzijde plus een 5 megapixel selfie cam) op. Veel meer details zijn op dit moment nog niet bekend. Wel dat de Kodak IM5 dit kwartaal nog in de winkels zal verschijnen met een bijzonder prettig prijskaartje van 230 Euro.

Enkele dagen voor de CES liet Kodak weten dat de fabrikant dit jaar ook nog een tablet en een connected camera zal presenteren. Daarover werd in Las Vegas verder nog niets gemeld.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.