Nieuws
27 augustus 2014 - Ron Smeets

KNAB Social: betalen via Facebook

Online bank KNAB introduceert in september KNAB Social; naar eigen zeggen een nieuwe manier van betalen. Mobiel geld overmaken kennen we natuurlijk al een tijdje maar bij KNAB Social kun je straks ook geld overboeken naar ontvangers op facebook.

Toen ik vanochtend het persbericht ontving moet ik zeggen dat het idee op mij als leuk maar niet bijzonder veilig overkwam. KNAB wil met de nieuwe dienst mobiel betalen makkelijker en toegankelijker maken, maar schuilt daarin niet juist het gevaar van fraude en dus ook weer een drempel van angst en huiver om het te gaan gebruiken?

Ik bedoel, geld overmaken naar een facebook account? Of zie ik spoken? Het enige dat ik zeker weet is dat de afgelopen jaren al heel wat pilots en andere mobiele betaaldiensten geintroduceerd zijn die er eigenlijk allemaal nog niet in geslaagd zijn mobiel betalen bij een groot publiek populair te maken. Letwel, ik spreek niet over mobiel bankieren.

Enfin, terug naar KNAB Social. Hoe werkt het? Letterlijk staat er: "Via een Facebook account of mobiel telefoonnummer kan geld worden overgemaakt zonder dat het bankrekeningnummer van de ontvanger nodig is. De ontvanger krijgt een melding en vult zelf zijn bankrekeningnummer in." Mijn buikgevoel zegt dat dit niet bijzonder veilig is. Dus toch maar even de Factsheet doorgelezen. Daaruit blijkt dat er, terecht, toch wel iets meer bij komt kijken voordat daadwerkelijk geld van persoon A naar B gaat. Zo moet je als verzender van het geld wle klant van KNAB zijn en ook de app gebruiken. Ontvangers krijgen een SMS ter bevestiging dat er geld naar hun komt. Die hoeven natuurlijk geen klant bij KNAB te zijn.

Over de veiligheid zegt Knab dat die niet onder doet voor die van de overige betaaldiensten van de bank. De daadwerkelijke betaling vindt ook niet plaats via SMS of Facebook maar via de beveiligde Knab omgeving en de bank van de ontvanger. Facebook en mobiele telefoon zijn dus niet meer dan tools om de betaler en ontvanger met elkaar en de bank te laten communiceren. Ow, en mocht je als betaler een verkeerd telefoonnummer of facebook account selecteren, dan kan de betaling worden geannulleerd. Nah, ja, als je alleen naar facebook vrienden geld kunt overmaken op deze manier, dan zouden die het sowieso wel hebben teruggegeven, toch? ;)

Tsja, zeg het maar. Zouden jullie, als je klant was van Knab of je eigen bank met een vergelijkbare betaaloptie zou komen, dit gaan gebruiken? 

Uit de factsheet:

Overboeken via Facebook account:
1. De verzender is klant bij Knab en heeft de Knab App op zijn telefoon en/of tablet geïnstalleerd. Verzender en ontvanger zijn Facebookvrienden.
2. De verzender selecteert vanuit de Knab App iemand uit de vriendenlijst van zijn of haar Facebook account. Het is mogelijk een persoonlijke boodschap en een foto aan het bericht toe te voegen.
3. De ontvanger krijgt een bericht via Facebook met het verzoek zijn of haar IBAN in te vullen via een link die naar een webpagina van Knab leidt.
4. Zodra de ontvanger het IBAN ingevuld en bevestigd heeft, wordt het bedrag overgeboekt.

Overboeken via mobiel nummer:
1. De verzender is klant van Knab en heeft de Knab App op zijn telefoon en/of tablet geïnstalleerd. De ontvanger hoeft geen klant van Knab te zijn.
2. De verzender selecteert vanuit de Knab App iemand uit de contactenlijst in zijn telefoon en/of tablet. Het is mogelijk een persoonlijke boodschap en een foto aan het bericht toe te voegen
3. De ontvanger krijgt een sms met een link naar een webpagina van Knab waar hij of zij het IBAN invult.
4. Zodra de ontvanger het IBAN ingevuld en bevestigd heeft, wordt het bedrag overgeboekt.

De hele factsheet van Knab Social kun je hier bekijken (pdf)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.