Nieuws
17 december 2015 - Ron Smeets

Klanten van de Rabobank gewaarschuwd voor SMS phishing Valse SMS'jes leiden klanten naar een nep website voor de aanvraag van een nieuwe pinpas, Trap er niet in!

Klanten van de Rabobank ontvangen de afgelopen dagen malafide SMS'jes waarin verzocht, en geadviseerd, wordt om direct een nieuwe, veilige, pinpas aan te vragen waarmee ook contactloos betaald kan worden. Vervolgens wordt de klant ook gevraagd zijn of haar bestaande pas op te sturen. De Rabobank waarschuwt al haar klanten dat deze berichten vals zijn. Het is een ordinaire vorm van phishing.

In de SMS staat een link. Wanneer je daar op klikt (NIET DOEN DUS!!!) dan wordt je naar een nep-site van de Rabobank geleid waar je gevraagd wordt om gegevens zoals je bankrekeningnummer én pin code in te voeren. De Rabobank benadrukt dat banken klanten nooit vragen om een pincode en uitnodigingen voor het aanvragen van een nieuwe pinpas ook niet per SMS versturen. Ook zullen banken nooit vragen om een oude pas op te sturen.

Hieronder staan enkele screenshots van het valse SMS'je en de achterliggende webpagina's. Ben je klant van de Rabobank en je ontvangt een dergelijke SMS? Gooi die dan meteen weg.

Uit het statement van de Rabobank:

Oplichting
Klik niet op de link in de sms, voer geen gegevens in op de nep-website en stuur uw bankpas niet op. Dit is een vorm van oplichting. De sms is niet afkomstig van de Rabobank, maar van criminelen. Zij kunnen met uw bankpas en pincode bij uw geld. Wij vragen u nooit om uw bankpas op te sturen of naar uw beveiligingscodes.

Als u van ons een nieuwe bankpas krijgt
Krijgt u van ons een nieuwe bankpas, knip uw oude pas dan in minimaal twee stukken. Zorg dat zowel de magneetstrip als de chip stuk is. U hoeft de oude pas nooit naar ons terug te sturen.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.