Nieuws
09 november 2005 - Ron Smeets

'Kijkwijzer' voor mobiele content

De internationale organisatie voor de mobiele industrie, CTIA, heeft een aantal richtlijnen opgesteld voor de ontsluiting van mobiele content naar netwerken en gebruikers.

De voornaamste reden voor het opstellen van de Wireless Content Guidelines is de groeiende behoefte om zogenaamde 'volwassen' content te scheiden van algemene content zodat onze kids ook zonder dat ouders zich zorgen hoeven te maken mobiele (internet) portals als T-Zones en Vodafone Live! kunnen blijven bezoeken.

De CTIA stelt daarom voor dat providers verschillende portalen voor de diverse doelgroepen in het leven roepen, om te beginnen zogenaamde 'general' en 'x-rated' portalen.

Daarnaast pleit de Wireless Association voor de ontwikkeling van een adult-filter die ouders kunnen installeren op de mobieltjes van hun kinderen die het bezoeken van 'x-rated' content onmogelijk maken. Totdat deze 'Nanny' optie beschikbaar is adviseert de CTIA providers om helemaal nog geen mobiele 'adult' content aan te bieden.

Hoewel de CTIA geen bindende of rechtsgeldende richtlijnen kan opleggen worden diens adviezen vaker wel dan niet geaccepteerd door een groot deel van de mobiele markt en -industrie.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.