Nieuws
19 februari 2011 - Marc Wielaert

Kijktip! Kassa over GSM-afpersing

Al eerder was er in de media ophef over, maar het blijkt nog altijd eenvoudig om als "zware jongen" iemand onder druk een extreem duur abonnement te laten afsluiten voor een luxe mobiele telefoon. Vanavond is in Kassa - om 18u55 op Nederland 1 - te zien hoe makkelijk dat in zijn werk gaat. Het is te hopen dat de operators en retailers er lering uit trekken.

Met goed gecaste acteurs - een stoere jongen en een onzeker meisje - zijn diverse shops bezocht en is met verborgen camera gefilmd hoe de retailer het contract afsluit, ondanks de evidente druk die wordt uitgeoefend. 

Eenmaal uit de winkel wordt het slachtoffer van de afpersing al snel twee jaar opgezadeld met de torenhoge kosten en gaat de loverboy of andere crimineel er met het toestel vandoor. Het is voor het slachtoffer vervolgens niet te bewijzen dat het contract onder dwang tot stand gekomen is, met alle gevolgen van dien.

Uiteindelijk blijken alleen T-Mobile en Telefoonkopen.nl niet bereid om op de (in dit geval geënsceneerde) afpersing in te gaan. De medewerker van Vodafone gaat er na enige aarzeling wel op in, de medewerkers van KPN, de Phonehouse en BelCompany laten ondanks de evidente dwang toch klakkeloos een handtekening onder het contract zetten.

Kassa's eindredacteur Renzo Veenstra zegt er vóór uitzending het volgende over: "Let wel, de schuld ligt niet bij de winkeliers of de operators, het zijn de criminelen die misbruik maken van de huidige situatie. Het is natuurlijk te zot voor woorden dat je met het zetten van 'n handtekening en het pinnen van één cent de deur uitloopt met een toestel van vele honderden euro's. Ook al zullen veel mensen het niet fijn vinden, de beste oplossing is het systeem van gesponsorde toestellen op te heffen en de abonnementskosten te verlagen. Per saldo kom je dan na één of twee jaar toch op hetzelfde bedrag uit, maar deze criminele toestanden worden dan wél vermeden."

Zit je vanavond niet in de buurt van je tv kan je de uitzending ook live hier volgen: http://kassa.vara.nl/fileadmin/liveplayer/liveplayer-kassa.php

Over de auteur: Marc Wielaert