Nieuws
03 juli 2006 - Mark

Kijk uit wat je naar wie SMS-t

Echt verrast was ik niet toen ik dit bericht las. Volgens een artikel in de Contra Costa Times worden tegenwoordig ook SMSjes in landen waar onderdrukking nog een grote rol speelt bij het regeren van het volk door de geheime diensten en andere overheidsinstanties gelezen, gecensureerd en zelfs onderschept.

In Iran, typisch zo’n land waar angst nog steeds regeert, werden onlangs enkele mobiele abonnees opgepakt nadat ze elkaar per SMS een mop over de Iranese president hadden ‘verteld’.

China is ook zo’n land waar de regering alles wil kunnen controleren. Zo werden onder andere vele SMSjes onderschept en gefilterd die tijdens de uitbraak van het SARS virus van enkele jaren geleden in een poging de zaak in de doofpot te kunnen stoppen.

Wat opvalt is dat deze landen de techniek voor hun praktijken voornamelijk van Westerse bedrijven geleverd krijgen. Helemaal gek is dat natuurlijk niet, want ook in het vrije Amerika worden onder het mom van de nationale veiligheid al jaren mobiele telefoongesprekken, MMS- en SMS berichten ‘afgeluisterd’.Gerelateerde links:
Mobieltjes van journalisten afgeluisterd
Afluistervrij bellen voor 3000 Euro
Vreemdgaan? Laat je GSM thuis!
Gecodeerd bellen met de Crypt-A-Cell
Censuur GSM voor Kids
Over de auteur: Mark