Nieuws
23 oktober 2006 - Ron Smeets

Kijk en luistergeld voor GSM's in Duitsland

De Duitse overheid is van plan om 'Kijk en Luistergeld' te gaan heffen op PC's en GSM's die toegang tot het internet hebben en waarmee je dus streaming audio- en video content kunt bekijken.

Als men deze plannen doorzet, dan zou dat een enorme kostenstijging voor Mobiele abonnees tot gevolg hebben. Momenteel betalen Duitsers per maand 5,52 Euro per TV aan Kijk en Luistergelden. Daarbij maakt het niet uit of de TV ook daadwerkelijk gebruikt wordt voor het ontvangen van programma's. De belasting geldt per apparaat en niet per kabel- of satelliet abonnement.

Dezelfde regel moet, zo vindt de overheid, gaan gelden voor PC's en GSM's die geschikt zijn voor de ontvangst van Radio- en TV signalen, al dan niet via internet toegang. Het is de bedoeling dat de nieuwe regel op 1 Januari 2007 al van kracht wordt.

Een particuliere abonnee die nu 20 Euro per maand betaald aan zijn T-Mobile abonnement wordt vanaf 1 Januari dus geconfronteerd met een prijsstijging van meer dan 25%. Een bedrijf met 100 medewerkers die allemaal een Nokia N70 en een PC hebben moet straks dus 1104 Euro per maand gaan betalen aan Kijk en Luistergelden voor die toestellen.

Ik kan mij niet voorstellen dat de lokale mobiele providers blij zullen zijn met de plannen van de Duitse regering. Behalve dat er de komende maanden waarschijnlijk een run gaat komen op mobiele telefoons zónder internet toegang en audio- en video capaciteiten, zullen ook de mobiele portals zoals Vodafone Live!, T-Zones en Orange World de gevolgen hiervan gaan merken.Gerelateerde links:
Belasting op SMS?
Engelse Mobile TV klanten betalen kijkbelasting
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.