Nieuws
19 oktober 2016 - Ron Smeets

Kies bewust vinkje wordt een app Het verwarrende keurmerk op producten in supermarkten gaat verdwijnen

Ik moet eerlijk zeggen dat ik mij bij het verzamelen van de wekelijkse boodschappen in een supermarkt al niet liet leiden door de blauwe en groene 'Ik kies bewust' vinkjes op verpakkingen. Die zeiden namelijk niets over hoe (on)gezond een product nu echt was. Minister Schippers heeft nu, na lang aandringen van diverse consumenten organisaties, besloten dat de vinkjes helemaal gaan verdwijnen en vervangen worden door een smartphone app.

Die app wordt op dit moment nog ontwikkeld. Het is de bedoeling dat je daarmee straks in de supermarkt producten kunt scannen om informatie over de samenstelling, (on)gezonde ingrediënten en voedingswaarde.

Dat klinkt heel erg high-tech en cool. Echter, ik vraag mij af of dit gaat werken, Natuurlijk, ik zie tijdens het winkelen ook voortdurend medeshoppers die met hun smartphone bezig zijn. Maar dat is in vrijwel alle gevallen omdat ze aan het 'appen' zijn, hun facebook checken en dergelijke. In een enkel geval zoekt iemand wel eens de ingrediënten van een recept op die vervolgens in de winkelwagen gelegd worden. Maar de samenstelling, voedingswaarde en ingrediënten opzoeken in een app?

Los van het fait dat dit soort informatie mijns inziens op de verpakking hoort te staan, sterker nog, dat is voor het leeuwendeel van die informatie zelfs verplicht, denk ik dat veel mensen het een omslachtige manier vinden om er achter te komen of een product al dan niet gezond is. Het inslaan van de wekelijkse boodschappen is al een noodzakelijk kwaad. Als ik dan mijn smartphone in de winkel gebruik, dan is dat hooguit voor mijn boodschappenlijstje te raadplegen en niet om er achter te komen dat die Chicken Wings 43% van de dagelijkse zoutbehoefte en 18% van het 'vetquotum' invullen, toch?

Minister Schippers heeft het ook over het feit dat de groene en blauwe vinkjes niet voor iedereen gelden. Voor mensen met een allergie bijvoorbeeld kan een 'bewust' product juist heel ongezond zijn. Wat dat betreft is het dus wel goed dat de vinkjes gaan verdwijnen, maar een App. Ik moet het nog zien.

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.