Geruchten
20 december 2017 - Ron Smeets

Kiekje en specs van de Nokia 9 duiken op Wordt dit de volgende betaalbare Nokia Android smartphone?

De Nokia 9 moet, als de geruchten kloppen, de zesde nieuwe Nokia smartphone worden sinds HMD global begin 2017 het ‘oude’ Finse mobiele telefoonmerk nieuw leven in blies. De afgelopen twee maanden is over het design van de Nokia 9 al veel gespeculeerd. Deze week zijn kort achter elkaar een zeer authentiek kiekje (of render) en enkele specificaties, met dank aan de FCC, van deze nieuwe vermeende Nokia smartphone opgedoken. 

Minder randloos dan de concurrentie
De gelekte render (zie hieronder) laat een toestel zien met relatief dunne randen aan de boven- en onderzijde van het scherm. Geheel in lijn met de trend van 2017. Toch lijkt het er op dat de Nokia 9 nog wel iets bredere randen heeft dan de meeste concurrenten (zoals de LG G6 en Galaxy S8). Aan de bovenzijde van het scherm kan dat te maken hebben met de ruimte die nodig is voor de plaatsing van een dubbele front camera waarover gespeculeerd wordt. Op de afbeelding zijn inderdaad twee lenzen te zien, linksboven. Als dat klopt dan lijkt het ook logisch dat Nokia, omwille van de symmetrie, de rand aan de onderzijde van het scherm even breed gemaakt heeft.

Specificaties van een betaalbaar high-end toestel
De nieuwe Nokia smartphones worden vooral ook geprezen vanwege de, vergeleken bij de meeste concurrenten, vriendelijke prijskaartjes. De specificaties van de Nokia 9 die via de FCC uitgelekt zijn duiden mijns inziens op de komst van een volgend betaalbaar high-end smartphone van HMD Global. Te zien zijn een 5.5 inch OLED scherm, waarschijnlijk met een 18:9 beeldverhouding, een 3250 mAh accu, Android 8.0 Oreo, 128GB intern geheugen en een duo camera aan de achterzijde met een 12 en een 13 megapixel sensor. Verder wordt ook nog gespeculeerd over een Snapdragon 835, octacore, processor van Qualcomm, mogelijk met 6GB RAM. Opvallend is wel dat de specificaties van de FCC een enkele, 5 megapixel, front camera vermelden. Maar ja, zoals altijd met geruchten, is het verstandig om ze met enige korrels zout in te nemen of toch op z’n minst een slag om de arm te houden. We gaan het wel zien wanneer HMD Global de Nokia 9 officieel onthuld. Volgens dezelfde geruchtenmolens gebeurt dat tussen de CES en het MWC in. Vermoed wordt 19 januari, ergens in China.

Succes komt niet aangevlogen, maar Nokia is op de weg terug
Nu Microsoft de voormalige Nokia smartphones (aka Lumia) definitief naar de eeuwige jachtvelden gestuurd heeft is het goed om te zien dat het ‘nieuwe’ Nokia, onder leiding van HMD Global, meer en meer de aandacht weet te trekken. Dit jaar verschenen naast de 3310, een geslaagde PR-stunt, nog vijf Nokia smartphones; de 2, 3, 5, 6 en 8. Het zijn stuk voor stuk nog geen grote verkoopsuccessen, maar Nokia is wel degelijk op de terugweg, zo blijkt ook uit diverse consumentenonderzoeken. Meer dan 10% van diegenen die binnen nu en een jaar aan een nieuwe smartphone toe zijn zeggen ook serieus een Nokia te willen overwegen. Inmiddels, en zeker als de Nokia 9 over enkele maanden ook in de winkels ligt, is er keus genoeg, in alle prijsklassen.

Afbeelding via, specs via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.