Nieuws
21 november 2005 - Ron Smeets

Kids als proefkonijn voor stralingsonderzoek

Het kan aan mij liggen, maar ik vind dit toch wel een beetje vreemd. Kinderen inzetten als proefkonijn.

Om te achterhalen of het meermaals geuitte vermoeden dat kinderen meer schade ondervinden van de electromagnetische straling die o.a. uit GSM's komt gaan onderzoekers Down Under 300 kids van 12 en 13 jaar 3 jaar lang testen.

Het Australian Centre for Radiofrequency Bioeffects Research zal de kids gedurende die periode nauw in de gaten houden. Op regelmatige basis worden het gehoor, geheugen, slaapgedrag , concentratie en bloeddruk gemeten.

De reden dat veel doktoren denken dat kinderen gevoeliger zijn voor de negatieve gevolgen van o.a. GSM straling is dat hun zenuwstelsel en hersenen nog volop in ontwikkeling zijn.

Ik vind het echter wat ver gaan om kinderen ook daadwerkelijk in te zetten bij een onderzoek als dit. Natuurlijk zullen de meeste van de 300 kinderen die aan het onderzoek meedoen zelf sowieso wel een GSM hebben, maar het idee blijft vreemd. Ik hoor graag hoe jullie hier over denken.Gerelateerde links:
Waarschuwing voor kinderen op GSM's
Hoeveel straling krijg ik 'binnen' ?
Anti-stralings chip voor GSM
Nieuwe GSM antennes beter voor onze hersenen
Slachtoffers GSM straling kunnen naar de rechter
Eerste schadevergoeding voor GSM-straling
Online zendmast straling bekijken
Overheid wil duidelijkheid over UMTS straling
UMTS-antennes slecht voor de gezondheid?
Straling van GSM niet (on)gezond

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.