Nieuws
11 juni 2015 - Ron Smeets

Kaspersky: "Windows Phone veiliger dan iOS en Android" Microsoft's mobiele OS is minder vatbaar voor hack's, virussen en malware

Volgens Eugene Kaspersky, oprichter en CEO van het gelijknamige computer beveiligingsbedrijf, is Windows Phone momenteel het meest veilige smartphone (en tablet) OS. In tegenstelling tot iOS en Android, die volgens de Rus vol zitten met kwetsbaarheden. Dat klinkt mooi, maar de reden ervoor is eigenlijk dezelfde waardoor Apple PC's en Laptop's ook jarenlang geen anti virus software nodig hadden.

Criminelen, hackers en makers van malware richten zich nu eenmaal op die systemen die het populairst zijn, en dus het meest gebruikt worden. Android en hebben ruim 95% van de smartphone en tablet markt in handen en amper 3% van de mobiele wereld gebruikt Windows Phone. Dat Android en iOS ten prooi vallen aan miljoenen aanvallen en het bij Windows Phone redelijk rustig blijft is dus niet zo vreemd.

Volgens Kaspersky zijn de meeste onverlaten weliswaar bezeten van het kraken en misbruiken van iPhones maar wordt het ze wel heel erg moeilijk gemaakt door de geslotenheid van iOS. Dat heeft echter ook een nadeel aangezien ontwikkelaars geen toegang krijgen tot de delen van het systeem die nodig zijn om anti-virus en anti-malware sotware te maken. Als het dus wel een keertje mis gaat en miljoenen iPhones besmet raken dan is er op dat moment geen oplossing, aldus Kaspersky.

Android is, qua het aantal aanvallen en mogelijke bedreigingen, hetzelfde verhaal als iOS, maar voor het Google OS is we voldoende, en goede, anti-virus en anti-malware software beschikbaar. Dan zou je zeggen dat dit het perfecte moment voor Kaspersky zou zijn om zijn eigen producten aan te prijzen maar nee... Zijn advies om je smartphone 100% veilig te houden? Koppel hem los van het internet en maak er een dumbphone van. Welk toestel gebruikt hij zelf? Een oude Sony Ericsson zonder internetverbinding. Tja, zo kan het inderdaad ook ;)

The most dangerous scenario is with iPhones. It is less probable because it is very difficult to develop malware for iPhones, because the operating system is closed to outside programmers. But every system has a vulnerability. If it happens—in the worst-case scenario, if millions of the devices are infected—there is no antivirus, because antivirus companies do not have any rights to develop true end-point security for Apple.

Bron, via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.