Nieuws
01 februari 2012 - Ron Smeets

Kaspersky Mobile Security Lite, gratis Android bescherming

Eerder deze week werd bekend dat er weer een aantal malware programma's in de Android Market (en andere Android applicatiewinkels) in omloop waren.

Vandaag ontving ik een persbericht van Kaspersky Lab waarin men de aandacht vestigt op hun nieuwe Mobile Security Lite antivirus en -malware bescherming. Het mooie aan deze versie? Hij is gratis.

Natuurlijk komt zo'n aankondiging niet per toeval net nu binnen, maar het neemt niet weg dat iedereen met een smartphone (en niet alleen Android) die veel apps download en gebruikt de installatie van een antivirus en -malware programma best wel eens mag overwegen. Kaspersky Mobile Lite biedt niet alleen bescherming tegen virussen en malware maar ook SMS en gespreksfiltering. Letwel, de gratis versie scant (nieuwe) apps en dergelijke alleen 'op aanvraag'. Wil je je Android toestel 'automatisch' beschermen, dan zul je voor de betaalde versie moeten kiezen (€6.95 in de Android Market). Die biedt ook een anti-diefstal functie. Zie ook onderstaande informatie uit het persbericht van Kaspersky. Op de website van Kaspersky staat momenteel nog geen verdere info over Mobile Security Lite, helaas. Hij staat wel al in de Android Market.

Anti-Virus Lite is een gemakkelijk te gebruiken tool dat ‘op aanvraag’ van de gebruiker Android-programma’s controleert die worden gedownload. Deze nieuwe voorziening maakt gebruik van de Kaspersky Lab Cloud Security Scanner-technologie om snel te kunnen reageren zodra bedreigingen de kop opsteken. Gebruikers van Kaspersky Mobile Security Lite worden aangeraden alle nieuwe programma’s te scannen met Anti-Virus Lite om de veiligheid van persoonlijke gegevens te garanderen.

De betaalde versie, Kaspersky Mobile Security, biedt geavanceerde mogelijkheden om malware te bestrijden, ongewenste telefoontjes en berichten te blokkeren, de smartphone op afstand te bedienen als deze zoek is geraakt of gestolen, en om gevoelige gegevens te verbergen. De volledig functionele anti-virusvoorziening scant ook automatisch alle nieuwe apps en blokkeert deze als wordt gedetecteerd dat ze kwaadaardig zijn.

Door te upgraden naar de betaalde versie van het product krijgt de gebruiker ook de anti-diefstalmodule met extra mogelijkheden, bijvoorbeeld SIM Watch, waarmee de smartphone op afstand kan worden geblokkeerd zodra de SIM-kaart wordt verwijderd. Ook is er een privacyfunctie beschikbaar voor het verbergen van de telefoonhistorie, de inhoud van de SMS-map en vergelijkbare informatie die niet voor het oog van derden bestemd is.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.