Nieuws
21 november 2005 - Gerben Mak

Kaspersky Lab in antivirus software smartphones

Kaspersky Lab heeft een pilot project gelanceerd dat de ontwikkeling van anti-virus software voor smartphones moet bevorderen. Dit project is reeds aangeboden aan haar OEM partners, en loopt vooruit op de release van Kaspersky Anti-Virus Mobile. Dit is een universeel anti-virus smartphone programma dat draait op Symbian en Windows Mobile.

Kaspersky Mobile is een samenwerkingsproject met haar Russische partner en mobile content provider Svyaznoy-Zagruzka. Het systeem is vergelijkbaar met reguliere antivirus software: gebruikers kunnen on-demand scans laten draaien, maar inkomende bestanden worden sowieso altijd gescanned. Dat laatste is bij smartphones extra belangrijk, omdat gebruikers nog niet zo beducht zijn op verdachte MMSjes. Svyaznoy-Zagruzka levert de download en installeer methodiek, terwijl Kaspersky zorgt voor de updates van de software.

Kaspersky lijkt zich te willen onderscheiden door veel aandacht te schenken aan smartphones. in 2004 was het bedrijf de eerste die het smartphone virus Cabir ontdekte. Met de opkomst van smartphones gebaseerd op Microsoft lijkt de aandacht voor virus bestrijding geen overbodige luxe.

Nokia sloot eerder een deal met Symantec om de strijd met virussen aan te binden.

Over de auteur: Gerben Mak