Nieuws
24 maart 2011 - Ron Smeets

Kaspersky: "Aantal mobiele virussen en malware verdubbeld"

Uit gegevens van Kaspersky blijkt dat het aantal mobiele virussen, malware en andere schadelijke programma's de afgelopen anderhalf jaar (tussen augustus 2009 en december 2010) meer dan verdubbeld is.

Eind 2010 bevatten de databases van Kaspersky meer dan 1000 varianten, afkomstig uit 153 verschlllende soorten mobiele dreigingen. Toestellen die op het J2ME (Java) platform draaien worden het meest aangevallen (613 dreigingen uit 45 categorieën). Symbian is een 'goede' nummer 2 met 311 dreigingen uit 74 categorieën.

Android, het 'jongste' OS in de lijst, wordt, mede door de toenemende populariteit, inmiddels ook al aangevallen door de cibercriminelen. Bij iOS valt het nog mee en zijn de gevonden begreigingen alleen nog een risico voor de zogenaamde gejailbreak'te teostellen: "In augustus 2010 werd het eerste schadelijke programma gedetecteerd dat zich richtte op Android. Sindsdien is dit aantal gegroeid tot 15 programma’s uit in totaal 7 categorieën. Ook verschenen tijdens deze laatste rapportageperiode de eerste dreigingen met Apple's iPhone OS als doelwit. Deze infecteerden echter uitsluitend toestellen met een zogenoemde jailbreak", zo meldt Kaspersky.

Overigens worden de meeste schadelijke aanvallen op mobieltjes 'uitgevoerd' door zogenaamde SMS Trojans die de slachtoffers vaak op hoge kosten jagen. “Het gebruik van SMS Trojans is voor cybercriminelen nog altijd de eenvoudigste en doeltreffendste manier om geld te verdienen. De reden hiervoor is vrij simpel: elk mobiel apparaat, of het nu een smartphone is of een basismobieltje, heeft via zijn mobiele account een directe verbinding met het geld van de eigenaar. Het is deze ‘directe verbinding’ waar criminelen actief misbruik van maken,” legt Denis Maslennikov uit.

Het complete onderzoek en de bevindingen van Kaspersky kun je hier nalezen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.