Nieuws
01 november 2010 - Ron Smeets

Juniper: meer dan 80 miljoen tablets per jaar in 2015

Analisten van Juniper hebben onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van de tablet en (smart)phone markt en op basis van hun ondervindingen voorspellen zij onder andere dat er in 2015 wereldwijd meer dan 80 miljoen tablets per jaar verkocht zullen gaan worden.

Zoals zo vaak bij dit soort onderzoeken en voorspellingen is het natuurlijk een kwestie van afwachten voordat we met zekerheid weten wat er van terechtgekomen is.

Enkele wetenswaardigheden uit het rapport van Juniper:
- Apple zal voor de middellange termijn haar marktleidende positie op de tablet markt behouden.
- Vanaf 2011 zullen naast iOS (de iPad) en Android (o.a. de Samsung Galaxy Tab) ook tablets op de markt komen die op QNX (BlackBerry PlayBook), Windows Phone 7 (de HP Slate)en MeeGo draaien. LG en Sony Ericsson werken momenteel ook al aan de ontwikkeling van een Android Tablet.
- Amerika en West Europa zijn op dit moment nog de grootste tablet markten. Dat zal de komende jaren ook zo blijven en tegen 2015 zal het Verre Oosten (o.a. China) de derde positie veroverd hebben.
- De netbook markt zal onder druk komen te staan door het groeiende aanbod, en verkopen, van tablets, maar dat zal niemand echt verbazen.

Wat betreft de smartphone markt zegt Juniper dat vooral de traditionele toestel fabrikanten die gekozen hebben voor één specifiek OS, zoals Nokia (Symbian) en RIM (BlackBerry OS) het zwaar gaan krijgen. Daarmee doelt Juniper vooral op de superieure kwaliteit (qua gebruiksvriendelijkheid, snelhend en intuïtiviteit) van de concurrerende OS'en (Android en iOS). Dat klinkt ook logisch, alhoewel beide fabrikanten in dit voorbeeld inmiddels ook al hun 'liefde' verklaard hebben aan andere OS'en (MeeGo en QNX). We zullen zien.

Via Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.