Entertainment
20 februari 2014 - Ron Smeets

Jongeren laten hun smartphone vaker vallen

Tsja, dat lijkt al een waarheid als een koe, maar nu is er ook onderzoek naar gedaan. Jongeren hebben veel vaker schade aan hun smartphone dan ouderen.

Van de ruim 1250 ondervraagden uit alle leeftijdscategoriën zegt 37% wel een schade gehad te hebben. Bij de groep jongeren tussen de 16 en 20 jaar lag dit percentage op ruim 60%. Zoals gezegd, geen echt verrassende uitkomst. Ouderen bewaren hun toestel vaker in een (hand)tas of (broek)zak terwijl de smartphone van een gemiddelde tiener wel haast vergroeid lijkt met een van zijn of haar handen. Als dat nou echt zo was, dan zouden ze hem natuurlijk minder vaak laten vallen ;-)

Het onderzoek wees ook uit dat iPhones vaker schade hebben dan Samsung's. Ook dat lijkt heel erg logisch. Niet zo zeer omdat iPhone eigenaren hun toestel vaker laten vallen, maar gewoon vanwege het feit dat de iPhone met zijn glazen display (en de 4/4S ook nog met een breekbare achterzijde) sneller breekt bij een val dan de gemiddelde Samsung met zijn kunstof behuizing. Natuurlijk kan bij de Galaxy SIII en IV ook het scherm breken, maar doorgaans niet zo snel als bij de iPhone het geval is.

Krassen of barsten (60%) en gebroken schermen (29%) zijn de meest voorkomende schades aan smartphones. Meestal omdat ze gevallen zijn, maar in soms ook omdat de eigenaar, of iemand anders, er op ging zitten. Waterschade staat met ruim 15% ook in de top 3. Natuurlijk vooral omdat het toestel in het water gevallen is; daarbij wordt overigens niets gezegd over 'toiletbezoek' ;-). Maar ook de wasmachine staat in het lijstje van oorzaken.

Fabrikanten werken natuurlijk al jaren aan manieren om smartphones degelijker te maken. Denk aan de waterdichte Sony Xperia's en Gorilla Glass schermen die al een stuk sterker en robuuster zijn dan enkele jaren geleden. Maar ook de ontwikkeling van zelfhelende materialen zoals die in de LG G Flex toegepast worden. Die zijn nu alleen nog in staat om oppervlakkige krassen 'weg te werken', maar het is een begin. 

Hieronder nog enkele leuke grafiekjes uit het onderzoek van Smartphonehoesjes:

Schade-Smartphones-Onderzoek Schade-Smartphone-Onderzoek-b Schade-Smartphone-AppleSamsung

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.