Geruchten
02 december 2013 - Nichal Joosse

Jolla's Sailfish OS komt ook voor Android-toestellen

Het bedrijf Jolla, dat bestaat uit een groot aantal ex-medewerkers van Nokia die ontevreden waren toen het MeeGo-project niet meer doorging, heeft onlangs Sailfish OS aangekondigd. Weer al een mobiel besturingssysteem? Ja, zeggen de oprichters. Maar Jolla verwacht met Sailfish toch snel een groot marktaandeel te gaan veroveren. Dit hopen ze te doen door ervoor te zorgen dat Sailfish OS gemakkelijk geïnstalleerd kan worden op Android-toestellen. 

Sailfish OS kan dus eigenlijk gezien worden als een soort Android-rom, terwijl het eigenlijk een volledig mobiel besturingssysteem is. Hierdoor is volgens Jolla de kans groot dat Sailfish OS snel geadopteerd zal worden door de gebruikers, waardoor snelle groei mogelijk is. Het is momenteel nog niet duidelijk wanneer Jolla van plan is om Sailfish Android-compatibel te maken, maar feit is dat ze er alles aan willen doen om dit zo eenvoudig mogelijk te maken voor de gebruiker.

Zelf geloof ik niet zo in een mogelijk succes van dit mobiele besturingssysteem. Natuurlijk zullen de hobbyisten het vast en zeker gaan uittesten, maar de gewone consument zal de komende tijd voorlopig blijven kiezen tussen toestellen van 'de grote drie', oftewel iOS, Android en Windows Phone. Toch is het interessant om dit project te blijven volgen. Er m0eoten in de toekomst ook toestellen komen waar Sailfish OS op geïnstalleerd is.  

Over de auteur: Nichal Joosse