Nieuws
22 augustus 2018 - Ron Smeets

Je smartphone kan veel langer mee dan twee jaar We worden prijsbewuster en met een paar accessoires heb je veel langer plezier van je toestel

In de lente van 2017 werd de BKR-registratie voor smartphone leningen in abonnementsvorm verplicht. Sindsdien is een duidelijk trend zichtbaar dat de gemiddelde smartphone koper een stuk prijsbewuster is gaan shoppen. Daarnaast zijn we ook een stuk zuiniger op onze smartphone. Ieder jaar of iedere twee jaar is nu voor velen niet meer de normaalste zaak van de wereld. Dat betekent ook dat er meer interesse is voor smartphone accessoires. Hoesjes en screenprotectors werden al regelmatig aangeschaft maar zijn de afgelopen anderhalf jaar in populariteit als een raket omhooggeschoten. De verwachting is dat steeds meer smartphone gebruikers hun dure toestel langer dan twee jaar gaan gebruiken. Daardoor zal ook de vraag naar andere smartphone accessoires gaan stijgen.

Powerbank in plaats van een nieuwe accu
Wanneer een smartphone op leeftijd raakt, na zo’n twee jaar, dan is de kans heel groot dat de accu niet meer het uithoudingsvermogen heeft van toen het toestel net uit de doos kwam. Je kunt er dan voor kiezen om een nieuwe accu in te laten bouwen. Dat is bij het overgrote deel van de huidige smartphones al lang geen doe-het-zelf klus meer omdat de accu’s vast ingebouwd zitten. Nog los van het feit dat je je toestel dan een of meerdere dagen moet missen kunnen de kosten voor een dergelijke reparatie flink oplopen. Dan is het misschien verstandiger om voor een goede powerbank te kiezen. Daarmee kun je de gemiddelde smartphone, afhankelijk van de capaciteit van de powerbank, meerdere keren opladen zonder tussentijds een stopcontact te hoeven opzoeken. Bovendien liggen de aanschafkosten van een gemiddelde powerbank ver onder die van een nieuwe accu.

Accessoire slijtage
Doe je langer met je smartphone dan zullen sommige accessoires die standaard meegeleverd werden ook eerder aan slijtage onderhevig zijn. De bekabelde headset – of ‘oortjes’ – bijvoorbeeld. Door veelvuldig gebruik, oprollen, uit de knoop halen en dergelijke kan het kabeltje breken of zich stof ophopen in de microfoon. Gevolg: hij kraakt of doet het helemaal niet meer. Pure slijtage en dus reden om een nieuwe headset te moeten aanschaffen. Kies je dan voor een Bluetooth exemplaar dan is het probleem van in de war rakende kabeltjes die kunnen breken ook meteen verholpen. In dat kader kun je na een jaar of twee ook wel verwachten dat de originele oplaadkabel aan het eind van zijn levensduur geraakt.

Meer geheugen
Waar je ook rekening mee moet houden wanneer je langer plezier wilt hebben van je smartphone is de opslagcapaciteit. 32 of 64GB lijkt – en is – aanvankelijk ruim voldoende maar na twee jaar foto’s en video’s maken, muziek verzamelen, apps installeren en andere bestanden opslaan kan het gebeuren dat het interne geheugen van je smartphone vol raakt. Het verwijderen, of naar een PC kopiëren van foto’s, video’s en bestanden kan dan een oplossing zijn maar wanneer je al je bestanden bij de hand wilt hebben is een microSD geheugenkaart met meer capaciteit een prima alternatief. Vrijwel alle Android smartphones hebben de mogelijkheid om er een extra geheugenkaartje in te stoppen. iPhones hebben die optie helaas niet.

Nieuw hoesje
Voor sommige smartphone gebruikers is een hoesje een fashion statement. Zij hebben meestal een collectie met hoesjes of back-covers die bij hun outfit past. Er zijn echter ook veel smartphone eigenaren die juist geen hoesje gebruiken omdat ze vinden dat daardoor hun fraai ogende toestel aan het zicht van anderen onttrokken wordt. En dan zijn er nog de gebruikers die – soms door schade en schande – kiezen voor een speciaal robuust hoesje zodat hun toestel niet na iedere onfortuinlijke valpartij weer een kras of barst oploopt. Wil je je smartphone langer dan twee jaar gebruiken dan is een goed beschermend hoesje haast onontbeerlijk. En hou er rekening mee dat hoesjes en back-covers ook aan slijtage onderhevig zijn. Uit persoonlijke ervaring kan ik zeggen dat zelfs een robuust hoesje als dat van Gear4 na een half jaar, waarbij hij wel meerdere keren als test op de grond gegooid was, last kreeg van een ‘lamme’ sluiting waardoor de beschermende voorzijde bij een val openklapte en het scherm van mijn toestel alsnog een diepe kras opliep. Kortom, het is aan te raden om de staat van je accessoires regelmatig te controleren en waar nodig te vervangen. Bij Allekabels vind je een heel uitgebreid assortiment.