Nieuws
08 november 2017 - Ron Smeets

Je mag nu met 280 characters ‘tweeten’ Maar 95% van de testgroep tweets bleven nog binnen de 140 tekens

Er werd al een tijd over gespeculeerd en de afgelopen periode konden een kleine groep twitteraars het al testen; tweeten met 280 in plaats van 140 tekens. En nu heeft Twitter de knoop doorgehakt. Wat ooit begon als een sociaal netwerk voor iedereen die genoeg had aan de lengte van één SMS om te ‘zeggen’ waar hij of zij op dat moment mee bezig was of aan dacht begint nu steeds meer op Facebook te lijken. Op zich niet gek omdat dat nu eenmaal het populairste sociale netwerk van dit moment is. Toch vond, en vind, ik Twitter soms net wat makkelijker al moet ik ook wel bekennen dat ik het steeds minder vaak gebruik. Van de andere kant begin ik mij ook steeds meer te storen aan Facebook, en dan vooral de gedwongen tijdlijn volgordes en andere dwingeland acties van Zuckerberg’s netwerk. Misschien dat de 280 teken-twitter update mij weer wat meer die kant op duwt ;)

Testers bleven grotendeels binnen de 140 tekens
Zoals gezegd heeft Twitter heel lang nagedacht over de verdubbeling van de tekenlimiet voor haar berichten. Dat die er nu toch gekomen is, is na de tests van de afgelopen periode best opmerkelijk. Tijdens die testfase bleek namelijk dat de meeste gebruikers, 95% van alle berichten die door de testers  binnen de oorspronkelijke limiet van 140 tekens bleven. En dat was nu juist precies de charme van Twitter. Geen ellenlange verhalen maar kort en krachtige updates waar je letterlijk zo doorheen zoefde. Ik vraag me dan ook serieus af of de verdubbeling van de tekstlimiet niet eerder een nadeel dan een voordeel zal blijken te zijn.

Addendum voor ‘140 characters’ in de maak?
Een van de bedenkers en oprichters van Twitter schreef ooit het boek ‘140 characters’. Daarin legde hij haarfijn uit waarom gekozen was voor die 140 tekenlimiet. Het was een weloverwogen keuze waar een filosofie achter zat. Facebook en voortschrijdend inzicht hebben er nu voor gezorgd dat die filosofie nu voor 280 characters geldt? Of komt er een addendum voor het originele boek? We gaan het zien. 

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.