Nieuws
14 oktober 2005 - Ron Smeets

Je loopstijl als diefstalpreventie voor GSM's

Enkele Finse wetenschappers hebben een techniek ontwikkeld dat de eigenaar van een GSM (of ander mobiel device) identificeert aan de hand van zijn of haar loopstijl.

Op deze manier hoopt men de diefstal van mobiele gadgets in de toekomst beter tegen te kunnen gaan. Tijdens het eerste gebruik worden de karakteristieken van de loopstijl van de eigenaar opgeslagen in het toestel.

Vervolgens worden de deze gegevens bij elk gebruik vergeleken met de loopstijl van dat moment om te bepalen of de eigenaar nog steeds diegene is van wie de gegevens opgeslagen zijn. Is dit niet het geval, dan dient een password ingegegeven te worden om te voorkomen dat de GSM, PDA of Laptop onbruikbaar wordt.

De bedenkers bij het VTT Technical Research Centre hebben inmiddels patent aangevraagd op hun vinding en zijn er van overtuigd dat deze vorm van biometrische herkenning in de toekomst de diefstal van vele miljoenen mobiele gadgets zal gaan voorkomen.

Tot nu toe hebben zich overigens nog geen kopers gemeld die deze techniek in hun toestellen willen gaan inbouwem, maar wat niet is kan nog komen natuurlijk!

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.