Nieuws
12 december 2018 - Luc Meijs

Je favoriete band live fotograferen en filmen, hoe zinvol is dat? Concertbezoekers ergeren zich aan smartphonegebruik tijdens concerten

Overschat de eeuwigheidswaarde van de smartphone niet
 
Steeds meer mensen ergeren zich aan overmatig smartphonegebruik. Zo staan volgens een onderzoek van het ticketbedrijf Eventbrite veel Nederlanders open voor maatregelen met betrekking tot smartphonegebruik bij een concert, festival of clubbezoek. Het onderzoek vond plaats onder ruim 500 mensen die afgelopen jaar een muziekevenement bezochten, 50% hiervan gaf aan liever te hebben dat anderen minder foto’s en video’s zouden maken tijdens een dergelijk evenement. 64% procent gaf toe ook zelf opnames te maken en bijna een vierde van hen vonden achteraf dat ze meer hadden moeten genieten en stilstaan bij de muziek dan het nemen van foto’s en video’s.
 
De frustratie zit diep
 
Bij de artiesten zelf is er ook veel frustratie, bekende artiesten als Adele, Alicia Keys en Prince vroegen fans om van het moment te genieten in plaats van hun smartphones te gebruiken. Bekende stand up comedians zoals Chris Rock en Kevin Hart verbieden het gebruik van smartphones tijdens hun optredens. Andere bands nemen ook strenge maatregelen zoals recentelijk te zien was bij het concert van A Perfect Circle, hier was smartphonegebruik ten strengste verboden en wie dit gebod overtrad zou door de beveiliging uit het concertgebouw worden verwijderd. Na het laatste nummer sprak Maynard James Keenan (leadzanger van APC/Puscifer en Tool) de volgende woorden, ‘’You may now use your phones and make photo’s for the rest of the show, I don’t care’’. Het is duidelijk dat de frustratie diep geworteld zit. Uit navraag bij meerdere Nederlandse clubs, locatie-eigenaren, festivals en artiesten blijkt dat de discussie over het smartphonegebruik zeer levend is. De resultaten van dit onderzoek sluiten naadloos aan op die van een vergelijkbaar onderzoek van Eventbrite in Duitsland en Groot-Britannië.
 

Maatregelen vanuit organisaties
 
Dit jaar kwam ook al een andere frustratie naar voren, namelijk het rumoer tijdens optredens. Veel concertgangers ergeren zich aan omstanders die tijdens het optreden staan te bellen of tegen andere bezoekers hun mond niet kunnen houden. Hiervoor werd door het Haagse poppodium Paard al een ludieke oplossing bedacht, de ‘’lul-niet-lolly’’. De initiatiefnemer van dit idee, Bas de Wit, had de volgende onderbouwing voor het idee, ‘’Natuurlijk mag er gepraat worden, echter moet het wel gezellig blijven. Soms kan voortdurend geklets als hinderlijk worden ervaren. In de meeste gevallen zal een luide prater niet eens doorhebben dat dit overlast geeft en is een kleine attendering voldoende’’. Dit initiatief bleek een goede zet te zijn waarna andere poppodia het idee overnamen zoals Poppodium 013 in Tilburg, de Oosterpoort in Groningen, Doornroosje in Nijmegen, Rotown in Rotterdam, de Effenaar in Eindhoven en Poppodium Nieuwe Nor in Heerlen. Een ander cultuurpodium, Boerderij in Zoetermeer, raakte geïnspireerd door de lolly en bedacht hun eigen snoep om iemand de mond mee te snoeren: het houd-je-bek-spek.
 

Ik betrap mezelf ook wel eens op het overtollig foto’s maken tijdens een concert. Achteraf denk ik: ik had hier beter gewoon van kunnen genieten. Foto’s en video’s kunnen een concert of optreden niet samenvatten, zulke momentopnames hebben geen eeuwigheidswaarde. Een ervaring die je voor de rest van je leven meneemt, heeft letterlijk meer waarde dan je smartphone met al zijn plaatjes.