Nieuws
17 augustus 2014 - Ron Smeets

Je auto kan straks 'zien' dat je hands on belt; En dan?

Een team van knappe koppen van de Santa Catarina Universiteit in Brazilië werken aan een technologie waarmee het mogelijk wordt dat een auto straks kan herkennen dat de bestuurder hands-on aan het bellen is.

Uuhm, leuk... en dan? Schakelt het voertuig zich dan zelf uit of wordt het gesprek met een stoorzender verbroken om er voor te zorgen dat je twee handen aan het stuur houdt, maar vooral je aandacht weer volledig aan het verkeer wijdt?

Daar werkt het team nog aan. Ze hebben zich de afgelopen periode vooral bezig gehouden met het eerste deel van het probleem. Hoe werkt dat dan? Er wordt een camera in het dashboard geplaatst die telkesn drie seconden video opneemt van het hoofd en gezicht van de bestuurder. 'Ziet' het systeem dat de handen van de chauffeur vaker, en langer dan normaal wanneer je even jeuk aan je neus of oren hebt, bij zijn gezicht gehouden worden, dan kan het concluderen dat hij waarschijnlijk aan het bellen is.

Zoals gezegd hebben ze nog niet echt nagedacht over welke actie het systeem vervolgens neemt om de bestuurder te overtuigen het gesprek te beeindigen, hands free verder te bellen of de auto even te parkeren. Maar dat is natuurlijk nog niet alles. Hands on bellen is niet bijzonder veilig, maar veel gevaarlijker zijn de autorijders die met hun smartphone in de handen, onder het stuur, zitten de app'en, chatten of emailen en dus vaker naar beneden kijken dan voor zich op de weg.

Dat kan een camera die op het gezicht en de beweging van de handen van de bestuurder in de buurt van het gezicht focust natuurlijk niet waarnemen. Kortom, leuk bedacht maar in deze vorm praktisch nauwelijks uitvoerbaar en veel te beperkt.

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.