Wearables
28 mei 2015 - Ron Smeets

Jawbone klaagt Fitbit aan voor ronselen personeel met bedrijfsspionage als doel Wordt dit de volgende slepende ruzie in 'gadgetland'?

In de mobiele (gadget) wereld worden al jarenlang vele rechtszaken en juridische conflicten uitgevochten. De ruzie tussen Apple en Samsung is een van de bekendste en langst slepende. De Wearable markt is nog jong, maar de eerste grote ruzie is ook daar nu een feit. Gisteren heeft Jawbone concurrent Fitbit aangeklaagd en beschuldigd van het ronselen van personeel met als doel bedrijfsgeheimen en -plannen te stelen.

Volgens Jawbone heeft Fitbit begin dit jaar headhunters op bijna eenderde van haar totale personeelsbestand af gestuurd. Minstens vijf medewerkers hebben daardoor de overstap naar Fitbit gemaakt. Die overlopers zouden interne documenten gekopieerd en meegenomen hebben naar hun nieuwe werkgever, aldus Jawbone. Daarbij heeft Fitbit dus op slinkse en illegale wijze de beschikking gekregen over gevoelige, en geheime bedrijfsgegevens. Denk aan informatie over leveranciers, maar ook over toekomstige producten, omzet, productie kosten en diverse 'geheimen uit het vak'.

Onderzoek van Jawbone naar de gangen van de voormalige personeelsleden zou hebben uitgewezen dat een deel van de informatie middels USB sticks gekopieerd, en gestolen is.

Volgens Jawbone bewijst deze zaak, en de diefstal, dat Fitbit niet meer zelf in staat is om te innoveren en zich dus verlaagd tot het stelen van de concurrentie. De schade die Jawbone hierdoor geleden heeft is volgens de fabrikant zeer groot en niet meer te repareren. Termen die natuurlijk zullen leiden tot een fikse claim voor schadevergoeding. Natuurlijk zal eerst nog moeten blijken of de aantijgingen van Jawbone aan het adres van Fitbit gegrond zijn. Dat is aan de advocaten en rechter(s). Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.