Nieuws
06 september 2005 - Gerben Mak

Japanse innovaties voorbeeld voor Europa

Vele Japanse innovaties worden in Europa met enig gegniffel ontvangen: aaibare robot-hondjes, bedienen van je GSM door bepaalde bewegingen en dergelijke uitvindingen worden hier niet echt serieus genomen. Toch vind je bijna alle relevante innovaties het eerst in Japan, zo schrijft De Telegraaf.

Hebben we hier nauwelijks kennis gemaakt met de eerste geïntegreerde GPS modules in bijvoorbeeld de HP iPaq Mobile Messenger, verschijnen in Japan alweer complete diensten rondom GPS telefoons. Zo kun je niet alleen de lokatie van je kinderen volgen, maar tevens virtuele hekken plaatsen rondom het gebied waar ze mogen spelen. Het Zuid-Koreaanse SK Telecom was overigens nog eerder met zijn i-Kids service.

Ook aardig zijn de innovaties rondom betalen en openbaar vervoer: in Nederland worstelen we nog met de introductie van de OV chipkaart, terwijl in Japan betalen met je telefoon voor allerhande diensten allang gebruikelijk is. Je kunt er nu zelfs je mobiele telefoon als terminal gebruiken om te pinnen bij de ATM.

Dus houd je blik op het oosten, en probeer de volgende innovatie alvast te ontwaren..

Over de auteur: Gerben Mak