Toestellen
07 maart 2007 - Ron Smeets

Japanse GSM voor senioren

De vergrijzing is ook in Japan toegeslagen en dus ontstaat ook daar steeds meer vraag naar GSM's die geschikt zijn voor ouderen.

Eenvoudig te bedienen, grote toetsen, duidelijke display's en grote lettertypes zijn enkele kenmerken die we bij eerdere senioren GSM's zoals de Vodafone Simply al voorbij zagen komen.

De Raku-Raku GSM van NTT DoCoMo voegt daar nog een extra functie aan toe: Slow Voice. Hiermee wordt de spreeksnelheid van de beller vertraagd zodat de ontvangende bejaarde het beter kan verstaan.

Ruim anderhalf jaar geleden werd deze functie in een prototype ook al eens besproken en ook toen vroeg ik mij al af hoe dit voor de bellende partij moet klinken. Die zal in ieder geval moeten wennen aan de extra momenten van stilte in het gesprek omdat de andere kant nog niet alles beluisterd heeft. Daardoor kan de beller zich dan weer afvragen of de ontvanger hem wel verstaan heeft met als gevolg dat die zijn verhaal opnieuw begint te vertellen. . . enfin, jullie snappen wel wat ik bedoel.Gerelateerde links:
Nieuwe simpele Sagem voor Vodafone
NTT Docomo's senioren GSM
Speciale telefoons voor senioren
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.