Nieuws
06 september 2005 - Ron Smeets

Japanse GSM markt onder druk

In Europa kijken de meeste toestelproducenten nog vol bewondering naar de ontwikkelingen en successen in Japan en de rest van Azie, maar hun Japanse collega's zien het voor zich zelf een stuk somberder in.

De FT publiceert een bericht over hoe de Japanse GSM verkopen aan het kelderen zijn en veel producenten met knikkende knieen de komende periode ingaan.

Volgens de directie van NEC, een van de marktleiders, is er nauwelijks nog geld te verdienen met de verkoop van toestellen. Er zijn meer dan 10 toestelleveranciers die elkaar beconcurreren in een markt waar 70% van alle mensen al een toestel hebben.

Bovendien hebben de fabrikanten te maken met torenhoge R&D kosten die nauwelijks terugverdiend kunnen worden omdat toestellen door de concurrentie en razendsnelle ontwikkelingen van nieuwe technieken relatief te kort in de schappen liggen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.