Nieuws
23 augustus 2016 - Ron Smeets

Japan wil de Olympische Medailles van oude smartphones en gadgets maken Voor 1 gouden medaille zijn bijna 131.000 oude (smart)phones nodig

In smartphones, maar ook laptops en andere gadgets, worden diverse edele en zeldzame metalen en mineralen verwerkt. Nog los van het feit dat die niet door alle fabrikanten en producenten altijd even milieu- en mensvriendelijk gewonnen worden belanden veel van die materialen uiteindelijk ook nog eens op vuilnisbelten. Met een verzamelnaam spreken we dan over e-waste. Een goed recycling programma kan ervoor zorgen dat veel goud, zilver, brons, kobalt, wolfraam en andere materialen opnieuw gebruikt kunnen worden.

De organisatie van de volgende Olympische Spelen, 2020 in Tokyo, is voornemens om de medailles die daar gewonnen kunnen worden te laten smeden uit gerecycled goud, zilver en brons. Daarmee wil de organisatie van Tokyo 2020 een duidelijk signaal afgeven dat we voor een duurzamere maatschappij moeten zorgen.

De komende periode zal moeten blijken of het plan van de gerecyclede medailles gaat lukken. Er zal onder andere een inzamelingsproject gestart moeten worden zodat er voldoende oude smartphones en gadgets beschikbaar komen om de nodige kilo's goud, zilver en brons bij elkaar te schrapen.

Om een indruk te geven. Je hebt 35 tot 40 smartphones nodig om 1 gram goud te 'winnen'. Voor 1 gram zilver heb je wel iets meer smartphones nodig, zo'n 1800. Brons is niet te vinden in smartphones. Daarvoor zullen ze in Japan dus op zoek moeten naar andere bronnen ;)

Overigens valt de hoeveelheid goud die nodig is voor een Olympische medaille nog wel mee. Zowel de gouden als zilveren medailles bestaan namelijk voor 92.5% uit zilver. De gouden medaille moet volgens de regels bedekt zijn met minimaal 6 gram goud. Daarvoor heb je dan dus zo'n 240 oude (smart)phones nodig. Dat valt best mee. Al is het natuurlijk wel zo dat ze voor de hoeveelheid zilver, minimaal 72.5 gram dus, iets meer oude mobieltjes ingezameld moeten worden; 130.500 om precies te zijn.

Nah ja, ze hebben nog even de tijd in Japan. De Spelen in Rio zijn amper twee dagen geleden gesloten. We zullen binnen nu en vier jaar ongetwijfeld wel te weten komen of het initiatief van de uit e-waste gemaakte Olympische Medailles een succes wordt.

Via, Bron (samenstelling Olympische Medailles)