Accessoires
26 januari 2011 - Ron Smeets

Jabra Stone als beste getest door de ANWB Kampioen

Het ANWB blad Kampioen heeft onlangs een twaalftal Bluetooth headsets van verschillende fabtrikanten (Jabra, Nokia, Plantronics, Jawbone. Iqua en Samsung) getest.

De diverse headsets werden getest op geluidskwaliteit, gebruiksgemak, degelijkheid (build) en draagcomfort. Hoewel geen enkele van de twaalf geteste headsets met kop en schouders boven de rest uitstak kroonde de ANWB de Jabra Stone toch tot Kampioen van de test.

De Jabra Stone scoorde vooral goed qua geluidskwaliteit, degelijkheid (build) en gebruiksgemak. Maar, zoals gezegd, waren er meer headsets die volgens de ANWB test qua prestaties in de buurt kwamen van de Jabra Stone. De Jawbone Icon The Hero, die vooral goed scoorde op degelijkheid (build), draagcomfort en gebruiksgemak, was er zo eentje. Helaas legde deze Jawbone het af op het onderdeel geluidskwaliteit. En dat is voor een Bluetooth headset niet echt fraai. Twee andere headsets die goed uit de test kwamen waren de Jabra Arrow en de Plantronics Voyager 520. Dat zijn bovendien twee headsets die een stuk goedkoper zijn en dus een prima prijs/kwaliteit verhouding hebben.

Opvallend was verder de matige score van de Nokia BH-904. Volgens het testpanel een headset met een bijzonder matige geluidskwaliteit en slecht draagcomfort. Dat laatste kan ik wel beamen. Door de rare U-haak is de BH-904 inderdaad lastig aan je oor te bevestigen en hij valt er makkelijk vanaf.

Mocht je alle testresultaten willen nalezen, dan kan dat hier (pdf).

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.