Entertainment
11 juni 2011 - Ron Smeets

Jabra gebruikt stralingsonderzoek WHO als headset reclame

Vorige week was er de nodige commotie omtrent een nieuw onderzoek naar de eventueel nadelige gevolgen van mobiele telefoon straling op onze gezondheid. Volgens de WHO (World Health Organisation) is deze straling 'mogelijk kankerverwekkend'.

Nu zijn er de afgelopen jaren al tientallen onderzoeken opgedoken die, afhankelijk van de financierende partij, verschillende conclusies trokken, maar het feit dat dit keer de WHO haar handtekening eronder gezet heeft zorgt ervoor dat het nu allemaal wat serieuzer genomen wordt. En ja, dat betekent natuurlijk ook dat er fabrikanten zullen zijn die hier munt uit gaan proberen te slaan. Jabra is daar een van.

Op zich is er niets mis mee, maar de inhoud van het persbericht van de Deense headset fabrikant dat ik gisteren in mijn mailbox vond, is een beetje overdreven als je het mij vraagt. En dan heb ik het vooral over de passages die ik vetgedrukt heb weergegeven hieronder. Oordeel zelf maar. Zoals ook Cowboy Chris al schreef, de classificatie 'mogelijk kankerverwekkend' geldt voor heel veel andere producten die ook al heel lang, en ongetwijfeld nog vele jaren, een rol in ons dagelijks leven spelen. Koffie en uitlaatgassen zijn daar twee voorbeelden van.

Consument bezorgd over gevaarlijke straling bij gebruik mobiele telefoon
Hands free oplossingenzorgen voor 800 keer minder straling dan mobiele telefoons

Breda, 10 juni 2011– Het rapport uitgegeven door ‘the World Health Organization’ (WHO)/’International Agency for Research on Cancer’ (IARC) toont aan dat er mogelijk een nieuw gezondheidsrisico voor consumenten bestaat. Het rapport laat zien dat straling afkomstig van mobiele telefoons zorgt voor een verhoogd risico op een kwaadaardige vorm van (hersen)kanker. Ook blijkt dat bij de meest voor de hand liggende oplossing, namelijk hands free bellen tot 800 keer minder straling vrijkomt.

Ander recent onderzoek (uitgevoerd door Lindberg International in opdracht van Jabra) toont aan dat straling geen rol speelt in het dagelijks leven van de consument, ondanks de mogelijke risico’s:
- 25% van de respondenten zegt dat ze zich totaal geen zorgen maken over de  mogelijke gevaren van straling
- 61% geeft aan dat ze zich tot op zekere hoogte zorgen maken
- 53% geeft aan dat ze een handsfree device willen gebruiken, nadat ze geïnformeerd zijn dat bellen met een draadloze bluetooth headset de blootstelling aan straling aanzienlijk verminderd

Net zoals mensen niet binnen blijven voor schadelijke zonnestralen, zullen ze echter ook niet stoppen met mobiel bellen uit angst voor gevaarlijke straling. Met meer dan 5 miljard mobiele telefoongebruikers over de hele wereld zijn mobiele telefoons niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Het gebruik van handsfree oplossingen kan blootstelling aan straling tot 800 keer verminderen. Maximaal met 2 watt bij mobiele telefoons tot 0,0025 watt met maximaal vermogen voor bluetooth hands free oplossingen. Bij bedrade oplossingen is dit nul watt.

In het persbericht uitgegeven door de IARC staat een aanbeveling voor het gebruik van headsets, omdat de blootstelling aan straling hierdoor verminderd. ‘Gezien de mogelijke gevolgen voor de volksgezondheid is het erg belangrijk dat hier verder onderzoek naar gedaan wordt, met name om de effecten op lange termijn te onderzoeken bij intensief gebruik van de mobiele telefoon. Tot het moment dat deze resultaten beschikbaar zijn, is het belangrijk om maatregelen te nemen om de blootstelling aan straling te verminderen, zoals handsfree telefoneren’.

Onderzoeksmethode
De resultaten van de enquête, geïnitieerd door Jabra en uitgevoerd door Lindberg International, zijn gebaseerd op antwoorden van een online enquête onder 2518 consumenten in de leeftijd tussen 18 en 55 jaar uit vijf landen - de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Rusland en Japan. De respondenten werd gevraagd of ze op de hoogte zijn van de gevolgen (en zorgen) die de straling van het gebruik van mobiele telefoons met zich meebrengen. Ook is gevraagd naar de kennis van de gevolgen van het gebruik van handsfree oplossingen. De enquête werd uitgevoerd in april 2011. De foutmarge is +/- 1,95%

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.