Toestellen
03 april 2011 - Marc Wielaert

Jabra Freeway: eerste indruk

De Jabra Freeway is de nieuwe portable Bluetooth carkit oplossing van Jabra, met voicecontrol en drie speakers voor een prima audio-ervaring - niet alleen van de binnenkomende gesprekken, maar ook van de MP3´s op je telefoon of streaming audio zoals via Spotify of digitale radiozenders. Hier vast wat "unpackfoto's", gecombineerd met een eerste indruk van deze carkit.

Ik heb maar zelden het geduld om rustig foto's te maken tijdens het uitpakken van een nieuw gadget, maar deze keer heb ik me ingehouden. Hier dus onder elkaar een aantal foto's van wat je zoal in de verpakking treft, gecombineerd met een eerste indruk van deze carkit. 

Het is kinderlijk eenvoudig om je telefoon te koppelen met de Jabra Freeway - en dan hoeft het niet per se een smartphone te zijn natuurlijk, tot m´n verrassing werkte het ook probleemloos met de Nokia 6310. De eerste keer als je het toestel aanzet vertelt een Engelse stem precies wat je moet doen.

De Jabra Freeway is wat kleiner dan ik verwacht had, maar het geluid komt uitstekend over: mooi vol, ook wat betreft de muziek, al moet je toestel natuurlijk wel het A2DP stereo Bluetooth profiel ondersteunen. Er zijn nog wat meer voice commands op het toestel mogelijk, al zal het sommigen wellicht storen dat ze allemaal Engelstalig zijn.

Een inkomend gesprek neem je aan met "answer" of weiger  je met "ignore". Omdat je de Freeway toegang geeft tot je telefoonboek kan het apparaat de naam van degene die belt "uitspreken" zodat je weet wie belt. Dat gebeurt natuurlijk met een sterk Amerikaanse accent, maar daar wen je wel aan en zo valt er onderweg ook nog eens wat te lachen ;-)

Door op de Voice button te drukken activeer je de command functie. Andere voicecommands zijn "Redial" om het laatste gesprek dat je zelf opzette te herhalen, of "Call back" voor het laatste inkomende gesprek. Met "Phone commands" kan je de spraakopdrachten van je mobiele telefoon activeren.

Verder zijn er nog commando's als "Battery" om de resterende accucapaciteit te controleren en "Play Music" om de audioplayer van je telefoon te activeren. Voor dat laatste kan er echter logischerwijze maar één telefoon zijn aangemeld. Als de muziek speelt kan je ook nog via het commando "Next track" of "Previous Track" het volgende of vorige nummer kiezen.

De Freeway heeft bovendien een interne FM-transmitter om alle audio door te sturen naar de in je auto ingebouwde stereo installatie. Dat is een kunstje dat ik nog niet heb kunnen testen en daar kom ik dus nog op terug. Als je twee telefoons hebt verbonden, wordt het laatste gekoppelde toestel gebruikt voor spraakherkenning.

Tot zover deze eerste indruk. De komende weken ga ik met de Jabra Freeway aan de slag en laat hier nog weten hoe deze carkit in de praktijk bevalt. Edit: de adviesprijs is €119.

P1050819-w 

Over de auteur: Marc Wielaert