Nieuws
03 maart 2006 - Ron Smeets

J2ME Trojan treft Nokia, Sony Ericsson en BlackBerry

Dit kwamen we tegen op Pocket Info. Een Trojan, redbrowser.jar, die voor problemen kan zorgen de Nokia 6681, Sony Ericsson W800i en BlackBerry 8700.

Omdat het gaat om een bestand in het .jar formaat, dat standaard gebruikt wordt op veel J2ME devices is het voor de gemiddelde gebruiker dus moeilijk te herkennen als een virus.

Eenmaal geinstalleerd probeert het virus via SMS WAP pagina's te benaderen met het doel de belkosten van het slachtoffer flink op te schroeven. Gelukkig vragen de meeste toestellen van te voren nog wel of ie een SMS verbinding mag opzetten waardoor de kans dat het virus definitief zijn uitwerking heeft een stuk kleiner wordt. Opletten dus!

Meer info over deze relatief ongevaarlijke Trojan kun je vinden bij McAfee.

Feitelijk, zo blijkt uit het oorspronkelike bericht op Infoworld gaat het om een Trojan die het gemunt heeft op alle devices die voorzien zijn van J2ME (Java 2 Mobile Edition) software.Gerelateerde links:
Eerste virus dat vanaf een PC je PDA kan besmetten
Steeds meer antivirus software voor PDA's
Kaspersky Lab in antivirus software smartphones
Strijd tegen mobiele virussen
Antivirus software voor GSM's
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.