Nieuws
20 december 2011 - Ron Smeets

ITC: "Verkoopverbod op HTC Android toestellen in de VS"

Het zat er vorige week al aan te komen dat HTC een van de patentzaken die Apple tegen de Taiwanese fabrikant aangespannen had in de VS zou gaan verliezen. De ITC had dat al min of meer aangekondigd. Vandaag is de uitspraak definitief en de ITC heeft direct al een verbod op de invoer en verkoop van HTC Android toestellen in de VS gelast.

HTC heeft echter al een verklaring uitgegeven waarin de fabrikant zegt de features waarvoor de betreffende patenten van Apple, oneigenlijk dus, gebruikt worden, snel te kunnen verwijderen of aanpassen.

Het vreemde in deze zaak is wel dat het om gepatenteerde technologiën (features) gaat die door Google zelf in Android gebruikt worden en dus niet alleen op HTC toestellen aanwezig zijn. De aanpassingen die HTC dus zegt te kunnen doen moeten dus feitelijk door Google doorgevoerd worden. De belangrijkste vraag is nu hoe snel Google en HTC de betreffende aanpassingen kunnen doen en of Apple ook andere Android fabrikanten gaat 'vervolgen'.

Het gewraakte patent is van toepassing op de techniek om, bijvoorbeeld, een telefoonnummer dat in tekst weergegeven wordt te kunnen selecteren als een link om het nummer direct te kunnen bellen. Geen schokkende functie waarmee toestellen, en Android, 'onbruikbaar' zou worden als dit verdwijnt.

En er is voor HTC nog een lichtpuntje. De ITC heeft bepaald dat toestllen die al in de winkels liggen niet aan het verkoopverbod onderhevig zijn. Alle voorraden, voor zover die er zijn, mogen dus gewoon verkocht worden.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.