Nieuws
09 november 2013 - Nichal Joosse

iSjoel: sjoelen op je iPhone of iPad

Tijdens het rondsnuffelen in de App Store van Apple kom ik af en toe zeer leuke apps tegen. iSjoel is hier een goed voorbeeld van. Ik had in eerste instantie nog nooit gehoord van dit spel, waarbij je kunt sjoelen op je iPhone of iPad. Maar het spel blijkt al sinds 2009 te bestaan en heeft onlangs een forse update gekregen. Ik denk dat iedereen wel eens heeft gesjoeld, dus dit spel zal voor sommigen zeker een jeugdsentiment zijn die nu digitaal opnieuw te beleven is. 

Wanneer je iSjoel opent, krijg je een simpel menu te zien waarbij je kunt kiezen voor een nieuw spel of het score-overzicht. Bij het openen van een nieuw spel moet je je naam invullen. Dit is vooral handig voor bijvoorbeeld families die een gezamenlijke iPad gebruiken, want zo bewaart de app de individuele scores per persoon. Vervolgens krijg je een vrij gedetailleerde sjoelbak te zien. De bediening van het spel is ook vrij realistisch: het bewegen van een schijf gaat eenvoudig via een schuifbeweging richting één van de bakken.

In het menu is het ook mogelijk om te kiezen voor autozoom, waardoor je na iedere schuifbeweging meteen ziet waar een schijf terecht is gekomen. Je kunt ook voor een 3D-weergave kiezen of gewoon een weergave van bovenaf. De app heeft een verregaande integratie met Apple's Game Center, waardoor je ook de ranglijsten met highscores kunt zien van alle gebruikers van de app. Ik moet toegeven dat dit erg motiverend werkt, want sinds ik de app heb gekocht, speel ik het eigenlijk elke dag. Het is erg verslavend en het kost maar € 0,89, dus zeker de moeite waard. 

Over de auteur: Nichal Joosse