Column
26 oktober 2016 - Ron Smeets

Is het falen van de Galaxy Note 7 het gevolg van een Chinees complot? Laat ik er eens even lekker op los speculeren

Voor de liefhebbers van complottheorieën:

Toen ik enkele weken geleden iedereen opriep de Galaxy Note 7 toch vooral niet te kopen wanneer Samsung zou besluiten hem in de Benelux, zoals toen gepland stond, uit te gaan leveren werd ik door sommige lezers beticht van stemmingmakerij. We weten allemaal hoe dat afgelopen is. Enkele dagen later, en ik ga absoluut niet beweren dat mijn oproep daar ook maar enige invloed op gehad heeft, besloot Samsung de Note 7 wereldwijd definitief uit de winkels te halen. Een bijzonder dure flop voor de Koreanen waar ze de gevolgen nog geruime tijd van zullen blijven voelen.

Intussen weten ze in Seoul nog steeds niet wat er nu precies met de Galaxy Note 7 aan de hand was waardoor hij zomaar in rook kon op gaan. Ze hebben het probleem nog altijd niet kunnen lokaliseren en reproduceren. Er is nog voldoende tijd tot de lancering van het volgende vlaggenschip, de Galaxy S8 in februari, maar het is voor Samsung te hopen dat ze ruim voor die tijd de oorzaak van de Note 7 explosies definitief gevonden hebben. Anders zal het gegroeide wantrouwen in het merk bij een deel van de consumenten blijven bestaan. Maar, erger nog, hoe kan Samsung dan garanderen dat het probleem niet ook bij de Galaxy S8 zal opduiken? Tot nu toe wordt alleen nog maar gespeculeerd over de oorzaak.

Gezien het verloop van de Note 7 saga en de lancering van in ieder geval al één, en volgende week mogelijk de tweede, Galaxy Note 7 kloon, bekruipt mij het gevoel dat Samsung misschien wel eens het slachtoffer geworden kan zijn van een Chinees complot. Aanvankelijk wees de fabrikant namelijk binnen enkele dagen al met de beschuldigende vinger naar een Chinese fabrikant van Note 7 accu's. Die zullen daar, ondanks dat de Koreanen geen naam noemden (die later toch uitlekte), bepaald niet blij mee geweest zijn. Zeker toen kort daarna bleek dat het probleem toch niet door die accu's veroorzaakt werd.

Maar... zijn die accu's wel zo 'onschuldig', of is het een staaltje van ouderwetse sabotage in een complot van enkele Chinese fabrikanten om een van hun grootste concurrenten buiten spel te zetten. Het feit dat honderden Samsung engineers de oorzaak van de problemen na ruim twee maanden nog niet hebben kunnen vinden maakt het idee dat hier sabotage in het spel is een stuk aannemelijker. Een actie waarbij niet álle maar slechts enkele honderden toestellen (of accu's) gesaboteerd zijn en in vlammen op gingen. Met alle gevolgen van dien.

En waarom? Nou, de Xiaomi Mi Note 2 die gisteren gelanceerd werd is, geheel volgens de ouderwetse 'Chinese school', bijna 'n 1-op1 kopie van de Galaxy Note 7. Liefhebbers van dat toestel, zeker in China waar Samsung ook steeds populairder aan het worden is, of moet ik zeggen was, hebben nu in ieder geval een alternatief. Van eigen bodem en zonder 'lastige' buitenlandse concurrentie. En volgende week, 3 november, gaat een andere Chinese fabrikant, Huawei, als de geruchten kloppen ook een Note 7 achtige phablet onthullen; de Mate 9 Pro. Die wordt niet alleen in China op de markt gebracht, maar gaat de hele wereld over. Huawei zal de concurrentie van de Noe 7 dus ook niet echt 'missen'.

Dus... Was het falen van de Galaxy Note 7 een kwestie van botte pech voor Samsung of zijn ze het slachtoffer geworden van een geniepige, maar zeer succesvolle, Chinese sabotage actie? Opgezet door een onderdelen fabrikant en twee (of misschien nog wel meer) concurrenten.

Ik geef toe, het klinkt allemaal ook wel wat onwaarschijnlijk en uiteraard speculeer ik er deels ook maar wat op los. Dit is ook zeker geen aantijging, of beschuldiging aan het adres van Xiaomi en Huawei dat zij, direct of indirect, ook maar iets te maken hebben met het Galaxy Note 7 debacle. Zoals ik helemaal in het begin al aangaf, puur voor de liefhebbers van complottheorieën. De spreekwoordelijke korrel zout die ik zelf vaak genoeg inneem bij speculatieve geruchten is hier zeker ook van toepassing.

Maar... Als er één ding is dat ik geleerd heb in de ruim 12 jaar dat ik in deze business zit: zeg nooit, nooit! En hey... als de Russen de e-mails van Amerikaanse presidentskandidaten kunnen hacken, dan is het saboteren van een paar accu's kinderspel ;)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.