Nieuws
01 december 2011 - Ron Smeets

Is Carrier IQ Gate in Nederland wel of geen issue ?

De afgelopen twee dagen is de nodige commotie ontstaan rondom een video van een Android ontwikkelaar waarin aangetoond werd hoe fabrikanten en providers met Carrier IQ vrijwel alle acties, tekstinvoer en zelfs gecodeerde data kunnen volgen, opslaan en gebruiken.

Volgens de maker van de video zou Carrier IQ (onder andere) op heel veel BlackBerry's, Nokia's en Android toestellen geinstalleerd worden. In totaal, zo wordt door Carrier IQ zelf op haar website middels een 'live' teller gemeld, zijn er wereldwijd meer dan 141 miljoen toestellen die voorzien zijn van deze software. Reden genoeg om bij de Nederlandse fabrikanten en providers na te gaan of 'Carrier IQ Gate' ook bij ons een issue is.

De vraag die ik de fabrikanten (Nederlandse afdelingen dus) en providers (KPN, Vodafone en T-Mobile) stelde was even simpel als duidelijk: Maken jullie in Nederland ook gebruik van Carrier IQ op de toestellen die hier verkocht worden?

De eerste reactie kreeg ik eigenlijk gisteren al van Nokia. Jurgen Thysmans verzekerde mij dat Nokia de Carrier IQ software NIET op haar toestellen hier in de Benelux installeert. Dat is dus alvast duidelijk. Vanochtend, nadat ik bovenstaande vraag bij alle betrokkenen had neergelegd, was T-Mobile de eerste die, vrijwel direct, antwoordde: "T-Mobile doet geen zaken met Carrier IQ", aldus een van de persvoorlichters. Later bevestigde T-Mobile ook nog dat dit statement ook geldt voor de andere merken (MVNO's) van de provider.

Kort daarna ontving ik ook al het antwoord van BlackBerry. Zij verwezen naar hetvolgende officiële statement van RIM: “RIM is aware of a recent claim by a security researcher that an application called “CarrierIQ” is installed on mobile devices from multiple vendors without the knowledge or consent of the device users. RIM does not pre-install the CarrierIQ app on BlackBerry smartphones or authorize its carrier partners to install the CarrierIQ app before sales or distribution. RIM also did not develop or commission the development of the CarrierIQ application, and has no involvement in the testing, promotion, or distribution of the app. RIM will continue to investigate reports and speculation related to CarrierIQ.” Met andere woorden, Carrier IQ wordt dus niet door RIM op haar BlackBerry toestellen geinstalleerd en RIM geeft daarvoor ook geen toestemming aan de providers.

KPN reageerde ook erg snel. Enkele minuten nadat ik de vraag stelde werd ik door een perswoordvoerder getipt over het 'Carrier IQ statement' dat KPN gisteren al op haar website plaatste: "KPN doet géén zaken met Carrier IQ en koopt géén informatie in bij dit bedrijf. Volgens berichtgeving in de media wordt spyware op smartphones geïnstalleerd om verkregen informatie te verkopen aan telecomoperators en fabrikanten van mobiele telefoons. KPN is niet op de hoogte van deze praktijk en distantieert zich van deze werkwijze. Wij zullen onze leveranciers (de fabrikanten van smartphones die door KPN worden verkocht) vragen of zij hiermee bekend zijn." Overigens geldt het statement van KPN ook voor de dochters Telfort en Hi (en daaraan gekoppelde MVNO's als MTV Mobile).

Ook Vodafone antwoorde ontkennend op de vraag of de provider gebruik maakt van Carrier IQ. Op haar site plaatste Vodafone Nederland gisteren een kort maar krachtig statement hierover: "Vandaag verschenen verschillende berichten in de media over de software van Carrier IQ, die miljoenen telefoons zou scannen. Vodafone Nederland maakt geen gebruik van de technologie van Carrier IQ."

Het antwoord van Sony Ericsson kwam ongeveer een half uur nadat ik de vraag stelde. Het wordt eentonig, maar ook de (nu nog ;-)) Zweeds-Japanse fabrikant bevestigde dat men hier in Nederland GEEN gebruik maakt van Carrier IQ software op haar toestellen. 'In Nederland' wil overigens niet zeggen dat Sony Ericsson dat in andere landen eventueel wel doet. Harold de Kort spreekt natuurlijk alleen namens Nederland. Toen ik Harold de Kort daarover nog een vervolgvraag stelde bevestigde hij dat ook en zei daarbij ook dat Sony Ericsson België en Duitsland eveneens geen zaken doen met Carrier IQ.

HTC's reactie was ook vrij duidelijk. De fabrikant onderzoekt de 'Carrier IQ zaak' momenteel nog, maar kon wel al hetvolgende melden: "Voor HTC is de privacy van zijn klanten van het grootste belang. Op dit moment onderzoeken wij de zaak met betrekking tot Carrier IQ. Tot nu toe heeft dit onderzoek uitgewezen dat het programma niet aanwezig is op de huidige HTC-toestellen die in de Benelux verkocht zijn. Omdat wij de privacy van onze klanten zeer serieus nemen, zullen we het onderzoek voorzetten. We zullen je op de hoogte houden van nieuwe bevindingen." HTC houdt dus nog een kleine slag om de arm, maar het is al goed om te lezen dat de Benelux toestellen van de Taiwanese fabrikant geen Carrier IQ software aan boord hebben.

Samsung liet na telefonisch contact weten dat men op dit moment nog wacht op een officiele reactie vanuit het hoofdkantoor in Seoul maar voor zover de technici van de Koreaanse fabrikant het hier in Nederland hebben kunnen nagaan zijn ook de Samsung toestellen die hier verkocht worden NIET voorzien van Carrier IQ software. Als de officiele reactie van Samsung Mobile HQ nog meer informatie geeft dan zal ik die later hier zeker nog toevoegen.

Bij publicatie van dit artikel had ik helaas nog geen (officiele) reacties van LG en Apple ontvangen. LG moet mij nog terugbellen liet mij precies om 14u05 weten nog te wachten op een reacteie vanuit Korea. Apple gaf aan dat men hier in Nederland nog wacht op een verklaring vanuit Apple HQ omtrent Carrier IQ. Als ik van deze fabrikanten nog een reactie ontvang dan zal ik ook die hier nog toevoegen. Vanochtend werd wel al bekend dat 'sporen' van Carrier IQ ook in iOS gevonden zijn. De iPhone (en iPad) werden aanvankelijk niet genoemd door de Android ontwikkelaar die het bestaan, en de werking, van Carrier IQ ontdekte en blootlegde.

UPDATE (14u30): Kort na publicatie verscheen een officiële reactie van LG Mobile. Sabrina Eilers, PR voorlichter van LG in Nederland mailde mij het volgende: "Wij hebben net de bevestiging ontvangen, dat LG telefoons geen Carrier IQ software embedden."

Google heeft overigens ook al iets van een reactie gegeven. De makers van Android verklaarden dat alle Nexus (Google Pure) toestellen die tot op de dag van vandaag op de markt gekomen zijn GEEN Carrier IQ software bevatten. Dat betekent dus in ieder geval dat Google zelf ook geen zaken doet met Carrier IQ. Opvallend is wel dat er duidelijk toch Android toestellen in omloop zijn (ergens op deze wereld) waarop Carrier IQ, achteraf zo lijkt het dus, wél geinstalleerd is.

Het lijkt er dus op dat 'Carrier IQ Gate' in Nederland geen issue is. Daarmee rijst direct de vraag waar dan wel? Meer dan 141 miljoen toestellen lijkt (en is) heel veel, maar in het perspectief dat er wereldwijd inmiddels meer dan vijf miljard mobiele bellers zijn, en zo'n 1.35 miljard smartphones, dan is 141 miljoen ineens een heel ander getal. Ruwweg geschat betreft het zo'n 2.8% van alle mobiele toestellen (formeel zijn dit actieve mobiele abonnementen) die wereldwijd in omloop zijn. Kijkend naar het aantal smartphones in de wereld (27% van het totaal aantal toestellen), dan gaat het, wederom ruwweg geschat, om ca 10% van alle 'slimme mobiele telefoons'.

Zoals sommige andere media ook al berichtten heeft het er alle schijn van dat Carrier IQ vooral buiten Europa (VS, Azië?) gebruikt wordt, of zonder medeweten van de fabrikanten en providers op toestellen geinstalleerd wordt. In dat laatste geval is het echter weer de vraag WIE het dan wel op de toestellen installeert als de fabrikanten én providers hier in Nederland allemaal aangeven daar niet aan mee te werken en geen zaken te doen met Carrier IQ. Het lijkt mij erg onwaarschijnlijk dat dit kan of gebeurt, maar niets is natuurlijk onmogelijk. Toch denk ik dat we de conclusie kunnen trekken dat wij ons in Nederland vooralsnog geen zorgen hoeven te maken dat onze toestellen en alle acties die we daarop uitvoeren door de fabrikanten of providers 'bespioneerd' worden. Althans NIET met de software van Carrier IQ.

Tot slot, Arnoud Wokke van Tweakers, schreef op het blog van deze site een aardige posting over hoe je zelf kunt testen of je Android (werkt dus niet voor andere OS'en) smartphone voorzien is van Carrier IQ. Daarvoor heb je een tooltje (apk bestand) nodig. Zeker niet iets dat iedere (argeloze) Android gebruiker zal kunnen bedienen, maar wie weet waar hij mee bezig is zou zijn toestel (op eigen risico natuurlijk) op Carrier IQ kunnen testen.

UPDATE (02-12, 8u40): Samsung stuurde mij zojuist de officiële verklaring over Carrier IQ. Daaruit blijkt dat de fabrikant wel degelijk toestellen levert waarop de Carrier IQ software geinstalleerd staat. Echter, NIET in Nederland en België. In andere landen, welke dat is nog niet duidelijk, wordt de software door Samsung op bepaalde toestellen geïnstalleerd op verzoek van providers. De verklaring van Samsung: "Carrier IQ application is preloaded in selective Samsung mobile phones in certain region by carrier's requirements. We will be able to disclose model names and region once we obtain the consent from the carriers. Carrier IQ application is not equipped in Samsung smartphones sold in the Netherlands / Belgium".

Apple heeft intussen, in de VS, ook een verklaring gegeven omtrent Carrier IQ. De amerikaanse fabrikant zegt de software in het verleden wel gebruikt te hebben maar daarmee gestopt te zijn met de introductie van iOS 5.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.