Toestellen
23 oktober 2008 - Ron Smeets

Iridium 9555 is een stuk 'draagbaarder'

Satelliet telefoons zijn niet bedoeld voor de massa. Bellen met een dergelijk toestel kost over het algemeen vele tientallen eurocent per minuut meer en, los van de kosten, de gemiddelde handset is ook niet echt hip of draagbaar te noemen.

Dat laatste komt natuurlijk met name door de enorme capaciteit die de accu en zender/ontvanger moeten kunnen leveren om er zeker van te zijn dat je er écht overal ter wereld mee kunt bellen als dat nodig is.

Met de introductie van de Iridium 9555 hebben de makers echter een toestel afgeleverd dat en heel stuk draagbaarder is dan zijn voorgangers.

Natuurlijk, qua design stelt het nog steeds weinig voor maar dat is ook niet waar de doelgroep voor dergelijke telefoons (zoals zeezeilers, bergbeklimmers en hulpverleners in rampgebieden) naar op zoek zullen zijn.

Enfin, de 9555 is maar liefst 30% kleiner en 27% lichter dan zijn tot nu toe 'kleinste en lichtste' voorganger, de 9505A. Helaas is de standby tijd van de accu slechts 30 uur dus het is geen toestel dat je oplaadt, aanzet en meeneemt op een tochtje naar de top van de Mount Everest. Nee, dit soort nood-voorzieningen zet je natuurlijk alleen aan als je hem echt nodig hebt en dan kom je met 30 uur standby of 4 uur spraaktijd al een heel eind.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.