Geruchten
28 oktober 2010 - Ron Smeets

iPhone zonder simkaart op komst?

In de VS is het al een bekend fenomeen, mobieltjes waarvan je de simkaart niet kunt verwisselen. Dat is natuurlijk de ultime vorm van een 'simlock' die, en daar gaat het natuurlijk om, het onmogelijk maakt om het toestel te unlocken en er een kaartje van een andere (goedkopere) provider in te stoppen).

Volgens GSM Helpdesk werkt Apple momenteel, samen met beveiligingsbedrijf Gemalto, aan een dergelijke oplossing voor de iPhone.

De reden daarvoor is het feit dat Vodafone, en waarschijnlijk ook andere providers die een deel van hun 'iPhone inkomsten' aan Apple moeten afstaan geklaagd hebben over het feit dat ze nu omzet mislopen doordat de iPhone massaal gejailbreaked en unlocked wordt. Een iPhone zonder verwisselbare simkaart zou een groot deel van dat probleem kunnen oplossen.

"Hiervoor wordt er in de nieuwe iPhone een speciale en zwaar beveilgide - niet verwisselbare - chip geplaatst die de traditionele simkaart moet vervangen. De chip bevat een ontoegankelijk en niet aanpasbaar ROM (Read Only Memory) geheugengebied met data die de toegang tot een specifiek mobiel netwerk gaat regelen. Daarnaast zit er in de chip een RAM (Random Access Memory) geheugengebied waarop operator gerelateerde data geplaatst en aangepast kan worden via een extern apparaat.", aldus GSM Helpdesk

Toch zie ik ook enkele hobbels op de weg. Ten eerste zijn er natuurlijk al een aantal landen waar toestellen niet (alleen) met simlock verkocht mogen worden en ten tweede is het de vraag wat je met het toestel doet als je abonnement verlopen is. Overschakelen naar een andere provider is er zelfs dan niet meer bij en dat gaat mijnsinziens toch wat erg ver.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.